Tuesday, June 01, 2010

Protes

Isnin 31 May 2010 - Bank Holiday

George Square
Jam 5pm
Protest on Israel Massacres Internationals taking Aid to Gaza

Tiba ke George Square lewat 5 minit dan orang pun sudah ramai memenuhi ruang berdekatan dengan cenotaph ataupun tugu memperingati warga Glasgow yang mati pada perang dunia pertama. Para wartawan yang datang membuat liputan pun sudah sibuk dengan kamera masing-masing. Lebih 100 orang hadir pada demonstrasi hari ini. Kira kehadiran memang memberangsangkan memandangkan protes ini dirancang dan diadakan tidak sampai pun setengah hari. Pemberitahuan pun hanya melalui lisan dan rangkaian media sosial seperti Facebook dan grup email.

Bangga betul dengan grup Stop the War Strathclyde University. Tiap kali ada protes atau demonstrasi, tak pernahnya tak ada. Banner ni lah yang dibawa ke hulu ke hilir jadi pembakar semangat pelajar-pelajar universiti Strathclyde. Bangga jadi pelajar dan sekarang bekas pelajar University of Strathclyde, Glasgow Scotland!

Bangun menentang penindasan! Scottish nasionalis sangat tidak suka dengan kerajaan British yang meyokong tindakan Israel menahan bantuan masuk ke Gaza. Mereka menyeru rakyat supaya menyokong Hakim UN Judge Goldstone untuk menyeret Israel ke Mahkamah Kriminal Antarabangsa atas errr... in English ye "for its crime againsts humanity and strip Israel of all its nuclear weapons. They also urged Scottish councils, universities and other institution to boycott all Israeli produce (the rape of all Palestinian lands) and institutions linked to the Israeli state.

We are with you.

Generasi muda yang bersemangat tinggi dan berjiwa besar.

Khusyuk.

Terus berarak di George Square.

Bila dah ramai-ramai begini, mesti ada yang tak puas hati. Tindakan pantas pihak polis mengawal keadaan. Alhamdulillah anggota polis di sini cool dan mereka hanya memerhatikan tindakan protesters. Hanya akan bertindak sekiranya keadaan hampir berada di luar kawalan.

Srikandi-srikandi yang membenci penindasan. Semoga semangat yang berkobar-kobar terus menyala dan semoga dapat terus 'berjihad' ke jalan Allah. InsyaAllah.

Protes yanag sama juga di adakan di bandar-bandar besar Scotland semalam:

Edinburgh- at the Foot of the Mound, Princes Street

Dundee- City Square

Aberdeen- St Nicholas Square

Moffat- 2 Holm Street

Inverness - the Townhouse

Banff - at Low Street, Council Buildings




5 comments:

En iLham said...

wah
tahniah pada akak kerana turut serta dalam demonstrasi begini
semoga sumbangan ini akan membawa tekanan kepada israel laknatullah itu

p/s : terima kasih letak link sy pada blog akak.terharu sangat.hehe

rezeki said...

salam

israel lanaktullah

insyallah, bila tiba masa dan ketikanya nanti, bangsa ini akan hancur dimusnahkan seperti janji Allah.

kingbinjai said...

bersemangat!

mamawana said...

Salam caiyang...

Sama2 kita mengutuk yahudi laknatullah..

Janji Allah itu benar sekali...akan musnah org2 yg kafir lagi engkar.

Belajar rajin2 caiyang eh.

bangrudy said...

ayo..berjuang dan berdoa, kita tak akan pernah lekang oleh panas dan hujan. Allah bersama kita. Allahu akbar !!!