Monday, December 29, 2008

Selamat Tahun Baru

Selamat menyambut tahun baru 1430 Hijrah.

Azam?


Satu saja

Nak lebih belajar. Belajar bersyukur dengan apa yang aku ada dan apa yang aku tak ada. Bersyukur diberi peluang satu hari lagi di muka bumiNya. Belajar redha hanya selepas berhempas pulas mengubah nasib. Dan yang penting belajar lebih untuk bersabar.

OK semua senyum.



Oh lupa...

ini ayam tergolek yang aku buat masa Hari Natal.



hehehehe.. sila lah terliur.




TWO

Sebenarnya malas nak sembang bab ni.. tapi aku kan sangat passionate dengan bab-bab humanitarian ni terutama tentang Palestine. Berpuluh-puluh tahun sudah, tapi keadaan masih tak berubah, malah bertambah buruk. Dunia sibuk dengan genocide Hitler yang dah mati berpuluh-puluh tahun lepas.. tapi dunia konon-kononnya tak mahu lupa peristiwa itu. Kem kat Auschwitz pun dah jadi tempat bersejarah. Nak bagi dunia ingat yang peristiwa itu pernah berlaku. Tapi dunia lupa yang genocide sebenar-benarnya masih berlaku. Kat mana? Kat Semenanjung Gaza.

bla bla

sapa dah baca aku membebel... terima kasih.

Allah will not change the condition of a people until they change what is in their hearts.

Sesungguhnya setiap umat Islam itu adalah bersaudara.


Dear Allah, there goes my new year resolution!

Saturday, December 27, 2008

Christmas holidays dan aku membebel.

Aku suka Christmas. Mungkin sejak aku tadika lagi aku dah diasuh untuk 'raikan' Hari Natal ni kot hahahaha... Tak, aku tak murtad. Aku cuma suka sebab hari tu kami dapat hadiah dari Pakcik Santa hehehe.. Dia datang sambil bunyikan loceng (loceng ingatkan aku pada masa rehat... ooo agaknya tu sebab aku suka kumpul loceng sekarang ni hahahaha). Pak Cik Santa datang bagi coklat mahal-mahal, tapi sebelum aku dapat makan aku kena tanya pak aku dulu, boleh makan ke tak? Nanti pak aku plak akan tengok isi kandungan coklat tu. Kalau ada 'lard' (masa tu lah) coklat itu akan ditongsampahkan dan aku akan terkebil-kebil jer la tengok coklat tu. Lepas tu pak aku akan tukar dengan coklat Kandos. Bila Pak Cik Santa datang, kami akan nyanyilah ramai-ramai. Erk! Lagu wajib mestilah lagu 'Jingle Bells'. Masa tu mana tahu macamana bentuk 'one horse open sleigh'. Sleigh pun tak tahu apa kakakaka.

Tu lah permulaannya aku suka Hari Natal. Dah tu plak, kat TV mesti ada cerita best-best. Cerita fantasi pasal Santa Claus yang duduk kat North Pole. Pasal rusa yang boleh terbang. Cerita Rudolph hidung merah dengan kawan-kawannya si Dancer, Prancer, Dasher, Vixen, Comet, Cupid, Donder dan Blitzen. (huwahahahahha... hapal lagi nih). Lepas tengok citer-citer tu mulalah berangan (ooh! aku memang suka berangan) nak duduk kat negara yang ada salji. Perkh! Dah duduk kat negara yang ada salji ni, salji plak tak turun-turun masa Hari Natal hahahaha. Podah!

Nyway, selain dari Hari Natal tu sendiri, aku suka gak lagu-lagunya.. Nak kira aku hafal banyak lagu-lagu Christmas ni. Tau dek pak aku mesti laa kena syarah panjang-panjang. Nak buat macamana, dah aku disekolahkan di sekolah Methodist sejak umur 5 tahun. Lagu 'Silent Night', 'Oh Come Let Us Adore Him', 'Little Drummer Boy' antara lagu-lagu Church yang pernah disogok pada aku dulu. Jeng! Jeng! Jeng! Jenuh pak aku nak terangkan kat aku awat nya aku tak leh nyanyi lagu-lagu ni dengan penuh semangat.

Sekarang ni banyak dokumentari yang disiarkan di TV mempersoalkan siapa Jesus Christ dan benarkah dia lahir pada 25 December, 2008 tahun yang lepas? Siapakah 'the three wise men' yang datang membawa hadiah kepada Nabi Isa saat kelahiran dia? Tahun bilakah dia dilahirkan sebenarnya? Adakah dia Tuhan dan juga seorang lelaki pada masa yang sama?

Dan baru aku tahu, sebuah perpustakaan yang menyimpan banyak manuskrip lama mengenai Kristian terletak di biara St Catherine di kaki gunung Sinai di Mesir. Aku tahu memang biara itu antara biara tertua di dunia, tapi tak tahu pula perpustakaannya begitu moden sampai boleh simpan beratus-ratus manuskrip tua. Menarik sungguh. Kira tu lah aktiviti aku sepanjang hari Krismas. Oh! Selain bakar ayam buat makan tengahari dan malam. Sambil makan sambil nonton dokumentari pasal agama Kristian ni.

Dok kunyah-kunyah tu aku tertanya jugalah, kita ni faham ke dengan perayaan Krismas ni? Mana satu budaya dan mana satu keagamaan? Kalau kat sekolah-sekolah kat sini, masa-masa macam ni banyak dibuat pementasan Nativity. Aku tengok ramai pulak anak-anak Muslims yang ikut sama dalam pementasan Nativity. Hmm... adakah ini budaya? Sejarah? Atau bersifat keagamaan? Cik Wiki pun kata, ia bersifat dongengan. huhuhuhu. Macamana ek?

Thursday, December 18, 2008

Sakit laa


Salam untuk semua.


Kesihatan agak kurang memberangsangkan dua tiga hari kebelakangan ini. Tiba-tiba saja dilanda demam panas, selsema dan sakit badan. Sampai beli Tribod kat Woolie untuk mengurut tapi hmm... sengal badan masih tak hilang juga. Harap lampu jer biru tapi kurang umph bab-bab ngurut ni hahahaha.. Tapi bolehlah dari tak de langsung kan? Nak harapkan orang mengurut kang aku aje yang terlebih gelak. Geli!

Lagi satu, tulang coccyx aku yang tercedera dulu buat hal balik. So nak duduk lama pun jadi tak selesa. Tengah berkira-kira nak beli kerusi belajar yang agak selesa sikit dengan lumber support. Nak beli kerusi pun kena tengok harga. Yang elok sikit semuanya dalam £40 ke atas. Yang lumber support boleh dapat dalam kurang dari £10 aje. Tak tahulah sakit belakang ni disebabkan tulang coccyx saja ataupun bahu sebab hari-hari bawak beg berat. Kawasan kat tulang yang bertentangan dengan tulang buku lali pulak bengkak tiba-tiba. Sebabkan sakit kat bahagian Calcaneus dengan Cuboid. Jenuh juga sapu minyak panas. Perkh! Satu badan break down bulan ni. Dah tua jadi semua sekali suffer of wear and tear.

Hari Krismas ni aku cadang nak tengok tv aje lah. Dah tinggal berdua dengan CikSue ni, tak adalah banyak plan nak buat. Cuma nanti Hari Mengotak, kami tak naklah ikut beramai-ramai memeriahkan kedai jual barang-barang, tapi nak memeriahkan dewan menonton wayang pula hahaha. Tak tahulah ada tiket ke tidak nanti tu.

Oh! Sempena Hari Natal juga, kami beli ayam. Sekor. Tergolek. Ingat nak bakar. Buat ala-ala ayam Belanda. Tapi sebab ayam belanda tu mahal berdentum, kita bakar ayam biasa ajelah ye. Tengoklah nanti hasilnya, menjadi ke tidak.

Sebelum tu, aku tau aku dah terlewat tapi tetap aku nak ucapkan juga.

Selamat Hari Lahir CikEllyMilano. Kawan yang selalu berjaya buat aku ketawa dengan mudah sangat. Yang tolong marahkan kalau aku tak lalu nak marah. Tolong bagi idea kalau aku sudah ketandusan akal. Terutama dalam bab-bab 'mengenakan orang yang suka menipu nih!' Yang berani tegur aku kalau aku buat silap. Dan juga seorang peminat tegar MU... kelab bola England yang paling aku menyampah sekali hahahaha. Erk! Jangan suruh aku beli barang MU ek. Jijik tau, jijik!! hahaha.

Oh.. dan dari tadi aku asyik menjejaki Santa Claus kat sini.

Monday, December 08, 2008

Eidul-Adha 2008

Rindu sebenarnya nak dengar takbir Eidul-Adha yang berlagu-lagu macam kat Tanah Malaya.

Tadi, lepas kerja aku terus ke SUMSA (Strathclyde University Muslim Students Association) untuk solat jemaah Eidul-Adha. Rasa sayu bila terkenangkan mungkin ini Eidul Adha terakhir kami bersolat di bangunan ni. Katanya bangunan yang menempatkan SUMSA, Mature Students Association, Gay (as in homosexuality) Association, Restoran dan chaplaincy dah dijual dan university akan beri tempat lain untuk SUMSA beroperasi terutama untuk solat 5 waktu. Tak tahulah di mana kami akan solat raya lagi tahun depan.

Ikut sejarahnya, pelajar-pelajar Muslim Malaysia yang bertungkus-lumus nak dapatkan tempat ini dulu. Berbanding dengan universiti-universiti lain di Glasgow ni, cuma SUMSA sajalah yang cukup lengkap sebagai satu tempat beribadah dan berkumpul. Malah, siap dengan ruang dapur untuk menyediakan makanan waktu iftaar di bulan Ramadhan.

Jadi tadi, bila imam beri khutbah tentang Qurban, aku dah terasa sayu sangat. Lokasi SUMSA memang sangat praktikal bukan saja untuk pelajar-pelajar universiti tapi juga untuk penduduk Muslim yang lain yang kebanyakannya refugee atau asylum seekers yang mencari perlindungan di negara ini.

Jemaah muslimah bila tiba Eidul Fitr dan Eidul Adha memang terlalu ramai dan dari pelbagai negara ~ Afrika, Timur Tengah dan Kepulauan Melayu, berbaris dalam saf. Bertakbir dan menghayati khutbah yang diberi dalam bahasa Arab dan Inggeris. Sungguh, Allah itu maha penyayang, walaupun dalam keadaan yang sempit dan padat, setiap jemaah masih dapat mengerjakan solat sunat Eidul-Adha, termasuklah aku yang hanya dapat ruang sedikit dibucu dinding. Subhanallah!

2008, kali ketiga aku bersolat sunat Eidul Adha di SUMSA. Alhamdulillah.


Saturday, December 06, 2008

Ulang lagi

Bila aku guna enjin carian, rupa-rupanya ada 38 dokumen tentang artikel tanah runtuh di bawah nama aku sejak tahun 1995. 11 darinya memang specific kepada Bukit Antarabangsa saja.

BANGI: Physical development in Ampang and the surrounding areas has
reached its substantial stage, said geo-technicial expert and Kuala Lumpur
Infrastructure University College (KLIUC) president Professor Dr Mahadzer
Mahmud.
"Of course, we cannot stop development, but we have to control it so
that it would not cause any more catastrophic effects," he said.
Since the November 2002 tragedy that saw eight people killed after
the
two-storey house in Taman Hillview in Bukit Antarabangsa was flattened by a landslide,
Mahadzer and his team from Ikram Infrastructure Research
Centre was entrusted to do a comprehensive study on the area's slope
stability and gradient.
Their study stretched over 110-sq km area from Klang Gates in Hulu Klang
and Bukit Sungai Puteh near Cheras.
According to Mahadzer, they had proposed to the Selangor Government to
classify the areas according to the height above sea level and slope
gradient.
Areas such as Kampung Baru Ampang and Kampung Tasik are placed in Class
One category, as they are less than 75 metres above sea level, with slopes
less than five degrees.
Taman Ukay Heights and Taman Megah Jaya are in Class Two
(between 75 and
150 metres above sea level, with between five and 15 degrees gradient),
while Taman Hillview, Bukit Antarabangsa and Taman Zooview are both Class
Three and Four with slope gradient between 15 and 35 degrees.
"The problem of landslide is not alarming for those staying on top of these hilly areas.
But it is so to those living at the foot of the hills,"
he said.
For Ampang areas, he said, most of the flat lands are densely populated
and the only areas left for future development are on hilly terrain.
"With such bad experiences, it is important that we classify the land
according to the classes where Class Four is the most steep requiring
strict development regulations," he said.
He said putting aside natural landslides caused by nature, human
`intervention' is the main contribution to landslides and erosions at
these hilly areas.
He said before the guidelines for hill slope development were introduced
(based on recommendation from Ikram) by the State Government last year,
there was no proper monitoring to ensure that developers carried out
slope
stability measures at their work sites.
"Some developers blatantly cut the hills and even dumped unwanted earth
into the gully clogging the water channel which resulted in erosions and
landslides."
He said with the classification, tighter guidelines are needed before
any project could be approved.
He said besides the required Environmental Impact Assessment (EIA)
report, developers must submit comprehensive geo-technical report to the
respective local authorities.
Geotechnical report is also required in areas where erosions and
landslides had occurred even if the area is not classified under Class
Three.
"The best way is to study the whole area, and not just the development
site," he said.
"Thus, we recommended that local authorities pool these hillside
developers together so development can be carried out systematically."
Mahadzer said they also recommended only minimum hill cutting and
development should follow the original contour of a hill.
"We should maintain a low density development on these areas and only
five-storey buildings are allowed."
He added that construction sites at these areas must be regularly
monitored, adding that it is also important to ensure that there were
adequate silt traps and retention ponds to prevent mudslides or erosions.
"Now that the authorities have taken precautions regarding hill slope projects, landslides,
if they occur, would not be as serious as what we
had experienced," he said.
* THE Malay Mail is doing a series on hill slope development in
Selangor. Today's segment is on Ikram Bhd's views on hill slope
development in Ampang and on the survey on topography accuracy.
Artikel ini keluar pada 17/12/2004

Aku sebenarnya dah kehabisan kata-kata pasal hal tanah runtuh di Bukit Antarabangsa ni. Siapa nak disalahkan? Alam? Salahkan alam maknanya salahkan Tuhan. Kerajaan? Atau orang yang beli rumah kat situ walaupun dah tahu kawasan kat situ tak stabil?






Gambar dicuri dari www.mstar.com.my

Semoga Allah belas pada mangsa-mangsa tanah runtuh.

Friday, December 05, 2008

Dulu kelmarin

Hari dulu kelmarin....

Dia : Tolonglah aku.

Aku : Tak boleh tongue (sambil kunyah keropok... keropok sedap!)

Dia : Tak payah telefon dia, sms aje.

Aku : Tak boleh. (Aisey kopok dah tinggal sikit).

Dia : Kau cakaplah, dia lupa ke pesan kau kat dia.

Aku : Kau ingatkan lah. (Kopok dah habis)

Dia : Kau tolonglah sms dia, ingatkan dia pesan kau sebelum kau pergi hari tu, suruh dia jaga aku baik-baik.

Aku : Bukan aku tak nak tapi TAK BOLEH. tongue (Cari benda lain buat kunyah). Ini hal korang berdua, mana boleh aku masuk campur.

Dia : Aku sedih dia buat aku macam ni. Dia buat tak peduli dengan aku.

Aku : ok. (Makan kerpok lain plak)

Dia : Hari tu besdey aku pun .. bla bla bla

Aku : Terus makan kerpok sampai habis. Telinga dah sumbat dengan fon telinga. Pasang lagu indo.. waah! Kebelakangan ni minat sungguh dengan playlist lagu-lagu indo kat imeem.

Hari semalam kelmarim

Dia : Future husband kau kirim salam kiss

Aku : Podah! tongue

Dia : Eh bukan aku yang cakap, dia yang pesan. Dia kata kirim salam kat isteri abang yang di sekotlan tu.

Aku : Tak kuasa. no talking Dah baik lah ni?

Dia : Kalau tak gaduh ok-lah.

Aku : tongue (Bekal kerpok dah habis, sekarang makan bombay mix kacang ngan muruku.. perkh sedap gak)

Uits kawan, ingat tak apa budak-budak selalu cakap?

Orang tua kalau bercinta.... BURUK!! rolling on the floor

Ni yang aku malas nak layan dia ni. Bila masa gaduh-gaduh nak suruh aku sms la, pesan la.. cukuplah aku pesan sekali dulu. Kalau dia tak nak ikut kau ketuk jer kepala dia. Susah apa hahahaha. Dah tu bila dah baik, mengada-ngada pulak tu. Isy! Nasib baik kawan antik. Lepas tu jauh plak tu.. kalau dekat, memanglah korang berdua aku basuh dengan sabun basuh cap Daz kang.Hilang kaler semua.

Aku doakan korang berdua ada jodoh, panjang pula jodohnya, tak ada aral untuk bernikah secepat mungkin dan bahagialah hingga akhir hayat supaya akan dapat menambah mudahkan hidup aku kat sini rolling on the floor

Eh! Ini doa bulan Zulhijjah tau. Dan aku kira golongan asnaf lah kan.. huhuhu.. bertambah panjang list doa aku la ni. Erk! Semoga terkabul segala doaku dan doamu ye!

Sunday, November 30, 2008

SIF

Hari ni aku agak excited sikit. Well actually banyak.

Pertama-tama, kalau anda melompat-lompat blog Melayu di Glasgow mungkin ramai bercerita pasal salji yang turun. Yep, hari ni hari kedua salji nipis turun dan suhu (sekarang kat komputer aku tulis -3) di bawah paras beku. Memang sejuk sangat-sangat. Jalan pagi tadi pun memutih saja, langit pun berkabus.


Tapi, aku bukan nak cerita pasal salju. Anda pun dah jemu dengar cerita salji tak berapa nak salji kat sini, jadi tadi pun perkara yang sama. Nanti aku update kalau saljinya melepasi atau hampir melepasi lutut tebalnya.

Yang menarik hari aku hari ni, adalah aku kerja ohhhh... biasa aje. Tapi lepas kerja, tu yang agak luar biasa. Hari ni aku hadiri persidangan Scottish Islamic Foundation di Hampden Park. Sidangnya bermula pukul 10 pagi dan berakhir jam 7 malam, tapi sebab aku bekerja aku cuma dapat hadiri selepas pukul 4pm. Alhamdulillah, aku dapat hadiri workshop yang terakhir. Berkenaan Media dan Islam. Mulanya aku join workshop ni sebab nak buat preparation untuk final essay aku untuk kelas Journo tapi not fair kalau aku kata aku tak enjoy keseluruhan workshop tersebut. Apatah lagi salah seorang speaker adalah seorang profesor dan activist prolific Dr Tariq Ramadan.

Dr Tariq ni memang terkenal di Eropah dan USA. Pendekatannya pada Islam, ada yang kata agak moden atau sekular dan lari dari tradisi Islam. Sebab ni dia kurang disenangi di negara yang mejoritinya Muslim. Lagipun dia cucu Hassan Al-Banna (Ada peminat Hassan Al Banna di sini? :)) Bagi aku pendekatan dia pada Islam dan Muslim sangat mudah sebab tu aku pun suka dia. Dia kritik komuniti Muslim yang menurut dia suka knee jerk response, defensive, passimist and not proactive dalam menyelesaikan kemelut imej Islam dan Muslim yang sudah diburuk-burukkan di mata dunia. Dan yang paling penting sekali komuniti Muslim menurut Tariq adalah pemalas. Which I agree wholeheartedly.

Kemudian, ada pula speaker ColinMcIlroy McCallum Media Monitor yang bentangkan statistik tentang ketidakadilan pandangan media di UK dan Scotland khususnya tentang Islam dan Muslim. Dia bentang statistik tentang peratusan penggunaan perkataan terrorist dalam berita. Spekaer dari BBC, Arifa Farooq pula argue yang wartawan menyebarkan maklumat. Ada satu-satu isu itu harus diberitahu pada penonton. Masalah penonton punya tanggapan sendiri bila melihat/mendengar/membaca berita. Isu pemilihan kerjaya juga disentuh tadi. Keluarga Muslim terutama di UK ni terlalu menekan anak-anak supaya memilih kerjaya popular i.e doktor, peguam, jurutera tetapi kurang dalam memberi peluang anak-anak untuk cuba-cuba bidang lain yang berbentuk kebudayaan dan kesusateraan. Natijahnya kita tidak pandai dalam soal hubungan kemanusiaan, PR dan media untuk promosikan agama kita dan membidas anasir-anasir yang memburukkan Islam dan Muslim.

Jadi tadi, aku rasa workshop tentang media matters sudah mencapai sasaran perbincangan. Ia meliputi segala aspek, dari keagamaan, tradisi, budaya, hak asasi dan juga pandangan media sendiri. Cuma yang agak terkilan masanya sangat singkat. Lima speakers dalam masa sejam saja. Sesi soal jawab pun terlalu pendek.

Sidang Scottish Islamic Foundation di adakan setahun sekali saja, dan tahun ini tajuknya "Scottish Muslim Futures" membentangkan 14 kertas kerja merangkumi aspek, Global economic crisis, media, health, sport, enterprise, policing, families in crisis, youth, scouting, education, environment, women, the peace movement and the role of mosques.


Friday, November 28, 2008

Pissed off

Bukan aku, budak-budak kelas aku.

Semuanya sebab kelas 'tangan pendek' atau shorthand yang telah dinyahkan dari silibus kursus kami. Aku pun bengang jugalah sebab tak dapat belajar tulis cacing gemuk cacing kurus cacing baring, tegak terlungkup dan terlompat. Masa aku daftar dulu, ada dalam buku brochure universiti, la ni dorang kansel pulak. Er... sebab dah kurang subjek agak-agak dorang akan kurangkan yuran tahunan aku ke? Ohhhhh.... tidakkkk!

Kursus aku di bawah jabatan Bahasa Inggeris, dan ketua jabatan ketika mesyuarat dengan wakil kelas bagitau, dorang terpaksa tutup subjek shorthand sebab kelas tu tak dapat sambutan dari pelajar. Lagi satu, pelajar (dulu) kata terlalu membebankan sebab terpaksa buat banyak latih tubi. Kemudian pensyarah aku yang mengajar sosiologi kewartawanan pun kata sekarang skill shorthand tidak diperlukan lagi. Orang dah guna teknologi macam tape/digital recorder.

Ada betulnya juga. Sebab masa aku kerja dulu pun tak ada guna shorthand ni. Tak belajar pun Pitman Shorthand, semua guna longhand atau shorthand ciptaan sendiri dan kekuatan daya ingatan. Lagi pun masa tu aku ada tape recorder (hadiah dari ayahanda aku walaupun dia tak 100% setuju aku pilih bidang ni).

Yang buat kawan-kawan aku bertambah bengang, dua-dua lelaki ni (ketua jabatan dan pensyarah) bukan pernah bekerja sebagai wartawan. Dorang tak tahu nitty gritty sebagai seorang wartawan. Tak pernah pergi assignment. Yang seorang tu pensyarah Bahasa Inggeris dan yang seorang tu tak habis-habis dengan blogsphere nya. Dia selalu jadi column writer, tapi bak kata Eamonn pun, column is not news, it's smoothy. Eamonn dengan seorang lagi wartawan yang mengajar kami, Jean kata shorthand is an important skill for journalist.

Lebih elok kalau kita ada skil shorthand ni. Macam budak kelas aku cakaplah, pita rakaman dia rosak waktu dia tengah buat interview. Terpaksa guna longhand. Tapi, dia malu jugalah sebab orang yang dia interview tanya dia kenapa dia tak tahu shorthand. Betul juga tu, kemahiran ni boleh kita jadikan back-up apatah lagi kita tak boleh bergantung seratus peratus pada teknologi. Dibuatnya rosak atau habis bateri, kita terpaksa juga ambil nota. Masalahnya, kita selalu tak dapat baca apa yang kita tulis sebab tulisan lebih teruk dari cakar ayam bila kita cuba ambil nota dengan laju.

Untuk quote kata kawan aku si Emma

This is like one episode in Friends where Phoebe was trying to teach Joey to play the guitar. She doesn't allow him to touch the guitar but they can talk about it.

How true!

Tuesday, November 25, 2008

Pemberitahuan

Hari ni 25 November, harijadi bonda yang ke 67.
Semoga hati mak gembira dan tenang selalu. Semoga Allah kurniakan mak kesihatan minda dan tubuh badan yang baik supaya mak dapat beribadah dengan selesa. Maafkan saya atas semua perbuatan dan kata-kata yang pernah lukakan hati mak. Maafkan saya juga kerana selalu buat mak rasa kecil hati. Mohon mak ampunkan dosa saya. Saya juga doa semoga Allah ampunkan segala dosa mak. Semoga Allah cucuri rahmatNya pada mak dan juga memberi rezeki yang melimpah ruah kepada mak.
Al-Fatihah untuk hajjah Mak.
Mak, kalau saya nak balik tahun depan, kosnya lebih £313 untuk penerbangan. Tapi perjalanannya mungkin lebih dari 13 jam. Saya terpaksa menaiki bas atau keretapi ke London dahulu. Kalau bas pilihan saya, perjalanan mungkin mengambil masa 9 jam. Sembilan. Songo atau sangang jam kata orang jawa. Itupun hanya ke kota London. KL kata saya. Saya terpaksa ke lapangan terbang yang letaknya lebih kurang sejam lagi perjalanan dari KL. Kalau keretapi menjadi pilihan mod kenderaan saya, mungkin ia hanya mengambil empat ke lima jam. patang/limang jam (perhatikan pertukaran 'ang' dalam tatabahasa jawa). Kemudian sejam lagi untuk ke lapangan terbang.
Kemudian saya akan menghabiskan masa selama 13 jam di dalam perut kapal terbang. Mak pernah bagi cadangan untuk saya bawa bekal mangkuk tingkat isi nasi dengan lauk AYAM kalau saya naik kapal terbang syarikat itu, tapi saya tahu cadangan mak tak boleh diguna pakai sebab tiba saja di lapangan terbang mungkin mangkuk tingkat saya akan dicampakkan ke dalam tong sampah. Ataupun makanan dalam mangkuk tingkat itu akan licin sebelum saya tiba ke lapangan terbang lagi. Mak kan tahu binatang kegemaran saya adalah AYAM.
Mak, perjalanan 13 jam itu sangat memenatkan. Kalau saya ambil saiz kerusi ikut badan saya, tambangnya juga akan bertambah selari dengan saiz badan saya itu. Saya rasa di setiap kerusinya ada diletakkan timbang kati untuk mengukur beban orang yang duduk di atasnya. Saya pun tak tahu saiz yang dimaksudkan itu mengikut ukuran Eropah ataupun Asia. Kalau Eropah mungkin agak selesa tapi kalau Asia, saya perlu meletak tambahan X lagi di hadapan XL untuk lebih 'extra-extra-longgar'. Kalau ekonomi pilihan saya, saya harap jiran di kerusi sebelah saya kecil dan comel orangnya. Tidaklah saya mahu berjirankan seorang 'gajah' berbaju 'kancil', pasti saya akan lebih tersiksa.
Sebenarnya mak, saya tak kisah pun dengan kesusahan atau kepayahan yang perlu saya tanggung untuk pulang menemui mak dan keluarga tercinta, cuma.... cuma... saya tahu mak akan kata;
"Tak payah balik, membazir duit aje. Mak sihat, abah pun sihat."
Adeh!
p/s - korang, apa lagi. Ambik la peluang naik kapalterbang ni. Tengah ada promosi ni.

Saturday, November 22, 2008

Baca buku

Update - 24-11-08

Berita Malaysia memang banyak kali buat aku tersenyum. Hari ni jer meleret-leret senyuman aku. Mula baca bakal PM yang bibir merah bak kata cik akirasuri, (erk dia tak makan sireh ek?). Dia kata dunia silap sebab tak ikut Malaysia. Hahahahaha meh aku ketawa. Wah! Terer Malaysia kan? Terer macam tu masih tak boleh tanding Singapore plak ek? Brunei ke? Belum lagi UK. Aku rasa kalau currency Malaysia dapat atasi GBP, hari ni gak aku balik. Ye lah manalah tau esok £7=RM1 ke hahahahaha. Perkh!

Oh! Minggu depan Shah Rukh Khan nak cuti-cuti Melaka. Erk... korang tak nak pi tengok dia terima datuk-ship ke?



Woah! Me friend. It's your birthday today!

Happy Birthday Zurd!



Semangat menulis blog tiba-tiba datang. Entah kenapa. Bosan ke? Agaknya kot.

Sekarang hampir tiap-tiap petang aku habiskan masa di computer lab di bangunan McCance sebab kat situ biasanya sunyi. Kadang-kadang kalau pukul 5pm, cuma ada dua tiga orang saja kat situ. Kadang-kadang aku sengsorang aje duduk kat situ sampai pukul 7pm atau 8pm. Kalau dah sengsorang tu, aku solat aje kat situ. Dua tiga kali jugalah pak guard datang jenguk. Sebab kalau tak ada orang dia akan kunci lab awal (sepatutnya lab tutup pukul 10pm).

Aku suka lepak situ sambil buat kerja sebab komputer masih lagi guna Windows XP. Laju. Masih boleh dengar lagu atau tengok youtube. Kalau kat kutub khanah, system komputer dah ditukar guna Windows Vista. Lembab. Tak boleh dengar lagu sebab sound card tak ada. Kalau tengok youtube, macam tengok wayang bisu.





Sungguh memanfaatkan setiap ruang yang ada untuk ilmu, walaupun bahan bacaan yang letakkan di situ adalah yang santai saja.

Friday, November 21, 2008

Tak sabar nyeeeerrrr....

Tak sabarnya nak tunggu tahun depan. Yang lebih tepat lagi bulan 7, bulan Julai. Bukan sebab bulan tu aku memang cuti tak kerja kat kolej, ataupun bulan tu biasanya aku ambil cuti buat budget holiday. Bulan dalam musim panas yang tak memerlukan aku memakai muffler atau sarung tangan untuk memanaskan badan (gila apa panas-panas pakai muffler?). Bukan juga sebab bulan tu memang aku sedang berhuha-huha cuti sekolah. Tak.
Sebab utamanya; bulan tu partner kerja aku sambut hari jadi. Yang ke 60. Hari rasmi dia menjadi warga tua. Hari pertama dia boleh memohon kad warga tua untuk naik bas secara percuma. Permulaan hari yang dia tidak perlu datang kerja lagi. Dan aku tidak didera dengan bau-bauan tidak enak setiap kali dia merasakan dalam perutnya ada 'puting beliung' yang bertiup.
Woah! Penderaan hidung aku akan berakhir dalam masa lapan bulan. Ohhhh... cepatlah masa berlalu.
p/s - Semakin ramai warga 'Gelasgo' yang 'terjumpa', 'termasuk', 'terbaca' blog ni. Menjadikan aku 'termalu' pulak. Masih bolehkah aku bergosip lagi ni?

Tuesday, November 18, 2008

Where was I?

I was in Palestine.

Watching small children walking four miles to go to school. The sky was gloomy and the temperature was chilling. Their threadbare jumpers were thin and their trousers were too big for them that they have to wear belt to keep them from falling to their feet. Their shoes were ripped almost to the sole. They were running, crossing the street where tankers guns were pointing at them. The one with blue trousers almost trip and fell but his friend pulled his hand. They made it to the other side. All four of them.

One of them showed me their bag, it's empty except for a tattered book and short blunt pencil. His friend showed me his, and I saw the same tattered book and another short blunt pencil. Did all of them bought the books and pencils at the same shop, I wondered. They looked at me and I was mesmerized. Those grubby faces were smiling. Those aging eyes were looking at me innocently.

I heard a screeching sound. I turned. It was a tanker. Its rolling wheels were slowly gaining speed. Towards us. The occupational army were closing in. I looked back at the children. "Where are you going?" I asked.

"To school." They yelled and ran.

They clambered into a tiny hole in the wall, pushed the sharp barb wires with their tiny hands and disappeared.

I pulled my Regatta jacket close to me. I bought it at T,J Hugh Argyle Street in Glasgow for £20. The label said that it would protect me from the elements; wind, rain and snow. But, why do I still feel the chills?

I plodded further. This time I saw a group of university students queuing at check point. They looked anxious. I asked one of them what were they waiting for. They said they were waiting for clearance to pass through. They need to go to the university because today is their final exam. They had spent almost ten years studying their degree and today exam will determine whether they will graduate or not. Looking at them, I wouldn't have guessed that they were university students. They looked more like labourers who had finished backbreaking jobs. "No, no," they said. "We had to travel miles just to go to university and study. Even worse we have very limited courses in our universities. There are no professors to teach us. We lacked of equipment and books. Yes! We don't have enough books in our library and we are not allowed to use any books from other libraries".

"Please let us pass! We have final exam today." Someone yelled.

"Only five people can pass through!" A soldier yelled back. He is young. No older than the group of university students. "You!" He pointed at the student who spoke to me.

"I suspect you carry weapons. We are going to strip search you."

Three soldiers. Young boys who maybe had just finished high school and joined the army, started manhandling the student. They intimidated him, pointing their rifles at him. He looked at them with eyes full of fear. "What have I done?" he asked. "I am a student. I don't carry weapons. I carry only books."

Despite his pleas and reasoning, he was strip searched. Down to his underwear. It was very undignified. To be stripped down at check point, in public. In front of everyone. In front of girls. Especially when the girl he secretly admired was there, watching. It was embarassing. He tried to protest. His sudden movement shocked the inexperience soldier. I heard a loud bang. The sound reverberating in the empty road. Then, a deafening silence. He stopped moving. Still. The whole world stood still with him.

I saw blood flowing onto the tarmac. Red and thick. The soldiers moved away, leaving the body of the student clad only in his white underwear lying face down on the tarmac. Stripped from his clothes, stripped from his dignity.



Jibreel said: ‘Iqra!’ @ read. The Holy Prophet replied: “I do not know how to read”. The angel repeated the same words and the Holy Prophet repeated his answer. And so it happened three times. The fourth time the angel said: Iqra bismi rabbi-ka alladhi khalaq, i.e. read in the name of your Lord who created (the Holy Quran, 95:1).

The Prophet (saw) said: "Seeking knowledge is an obligation upon every Muslim."


"They may have taken our lands but the real land to us is more than dirt and ground. It is inside us and they will never take that away from us." A palestinian.

Note : This is a work of fiction based on the talk I attended at Debate Chambers in Strathclyde Union this afternoon. The talk was organised by Stop the War Coalition. There were three speakers and all of them are university students. One is studying here while the two are from Hebron University and Birzeit University in Palestine. For the gist of the talk, you can read the sum up at Akuatik's.

nota : Adik-adik, janganlah malas pergi sekolah. Jangan malas belajar. Kita tidak ada kekangan yang halang kita belajar. Sahabat kita di Palestine terpaksa berjalan kaki berbatu-batu, menempuh halangan pagar batu pihak zionis semata-mata hendak menuntut ilmu. Tinggalkan ibu bapa dan keluarga demi pelajaran. Belajar dalam keadaan serba dhaif tanpa buku yang sempurna, semuanya demi pelajaran dan ilmu. Ikut pesan Rasulullah saw, menuntut ilmu itu adalah wajib pada setiap umat Islam. Jika sudah jatuh hukum wajib menuntut ilmu, berdosalah kita sekiranya kita berpeluk tubuh, tidak berbuat apa-apa, tidak menyumbang sedikit pun untuk membantu mereka.

Monday, November 17, 2008

Graduasi Makan Paranormal Intuisi

i

CikSue dah graduate. Dia dah selesai Masters in Tourism in Development Country. Aku dengan cik mimi pergi ke majlis graduasinya. Tengok dia terima scroll dan pakai hood naikkan semangat aku pulak. Ish terasa bilalah giliran aku nak terima scroll. Jawapan - bila aku tamat kuliah 2010 hahahaha. Tak sabar weh!

Oh! CikSue dah nak balik Malaya. Januari tahun depan. Mak dia suruh dia balik. Kalau tak ada kerja, mak dia mintak dia jadi babysitter anak adik dia. Wah! Mesti anak saudara CikSue akan jadi orang cerdik pandai sebab pengasuhnya graduate masters dari Strathclyde University di Scotland.

ii

Sempena graduasi, CikSue telah menganjurkan sessi makan-makan di Armadale Path. Maaf lah sesiapa yang tidak dijemput, sessi makan-makan tu bukan anjuran aku, jadi jemputan adalah eksklusif tetamu CikSue. Lagipun aku tak dapat nak tolong sangat sebab aku bekerja. Yelah, nak menaikkan taraf hidup akukan, terpaksalah bekerja mencuci lantai. Pekerjaan kasta bawahan, nak buat camana. Kang tak kerja tak ada duit pulak nak tanggung hidup kan kan kan

Jadi, menu malam tu adalah nasi minyak, ayam masak merah dengan sayur dalca. Tukang masaknya seperti biasa adalah cikmimi. Aku takat dapat tolong goreng ayam ajelah. Alhamdulillah makan-makan berjalan lancar walaupun hujan agak lebat juga hari tu.


iii

Macamana golongan intelek bercerita pasal hantu? Eh golongan intelek tak sebut hantu, ia disebut paranormal. Hasilnya, perbincangan pasal paranormal pun menjadi intelektual, yang dikupas dari pelbagai sudut dan diuji untuk buktikan theoreticalnya. Maka grup responden telah memberikan jawapan pelbagai kepada impromptu research method yang telah dilakukan secara berdiri di dalam dapur dinding bercat kuning. Cerita yang sukar untuk dibuktikan secara nyata telah dikongsi bersama. Huh! Tak perlu dicerita, thesis untuk ini telah ditongsampahkan.


iv

Siapa yang punya intuisi paling kuat? Aku atau cikmimi? Atau "kawan-kawan" kami sebenarnya sudah semakin rapat? Dan pandai memanipulatif untuk kepentingan diri "mereka" sendiri?
Suatu petang ketika suhu semakin sejuk lantas menyebabkan perut menganjurkan konsert sumbang. Waktu itu kepala sudah terisi dengna visual dan imejan tentang makanan. Aku mencari satu kelainan tetapi tetap mengekalkan bahan asas - AYAM.
Korek dalam almari dan jeng jeng jeng, perencah tomyam! Menu hari itu adalah menu gerai tepi jalan - tomyam ayam campur udang dengan sayur hijau (ala-ala kailan) goreng ikan masin.

Cikmimi balik dan terus ke dapur. Statement seterusnya "Ai baru aje teringat nak buat tomyam, wah! Boleh baca fikiran ai la!"

Cheh!



Tuesday, November 11, 2008

Setaraf, sekufu, sedaulat

Aku masih ada banyak lagi esei yang perlu diselesaikan, tapi ada satu perbualan dengan seorang sahabat ketika berselisih di tangga bangunan sebentar tadi yang buat aku terfikir. Apa taraf aku, siapa yang sekufu dengan aku dan aku ada daulat?
Apa interpretasi kita kalau kita diberi sebaris ayat;
"Aku penat."
Dua patah perkataan di atas punya banyak interpretasi. Ia boleh dibaca dengan pelbagai intonasi. Selamba, marah, sedih dan manja antara intonasi yang boleh digunakan. Kalau dibaca dengan perasaan marah, maka intonasinya tinggi dan implikasinya pendengar akan merasa kecil hati. Sekiranya dibaca dengan perasaan sedih, intonasi menjadi rendah tapi implikasinya mungkin "two-tailed". Pendengar merasa kasihan atau merasa sinis. Begitu juga sekiranya diperdengarkan dengan perasaan manja. Ia bergantung kepada siapa ucapan itu kita ungkapkan.
Macam juga dengan diri kita. Cara kita bawa diri kita dan penampilan kita punya banyak interpretasi. Ada orang lihat kita dan kata kita baik atau sombong, kemas atau selekeh, lembut atau degil, keras hati dan keras kepala, kuat semangat atau lembik, mudah didekati atau memilih. Terlalu abstrak. Ada yang mengambil kira "first impression" ada pula yang tak percaya langsung dengan "impression". Tapi, apa pun alasan kita melabel orang atau diri sendiri, kita semua orang yang "judgemental". Kita menilai sesuatu mengikut "values" kita, cara didikan dan pendapat kita sendiri.
Walaupun blog menjadi wadah bercerita untuk aku luahkan apa saja yang aku suka, tak semua tulisan aku adalah ikhlas. Apatah lagi tulisan ini boleh dibaca oleh semua yang boleh berbahasa Melayu (tulis dan baca), pandai IT, ada "access" kepada internet dan kenal aku secara peribadi atau tidak. Aku harus pakai guna sambungan ayat "hahaha" untuk mengurangkan nada sarkastik, butang "backspace", edit dan selalu "censor" perkataan yang disusun menjadi ayat. Semua ini atas dasar mahu mengurangkan prasangka sesiapa saja yang terbaca blog ni.
Kembali kepada persoalan, apa taraf aku, siapa yang sekufu dengan aku dan aku ada daulat?
Aku ada blog, ya. Aku ada web yang lain, ya. Aku memilih kawan, ya. Tapi, aku meletakkan taraf aku rendah dari kamu, awak, anda dan kau. Kalau harta yang dijadikan ukuran darjat, aku bukan dari kalangan berada, maka kasta aku mungkin rendah. Kalau ilmu dan pendidikan yang meletakkan aku golongan "kufu" atasan, ijazah pun aku tak lepas lagi, jadi aku masih lagi dalam golongan bodoh yang harus dipandaikan. Apatah lagi daulat, langsung aku tak ada. Cuma mak aku saja yang ada daulat atas aku (jangan bantah cakap bonda ya!). Aku juga tak punya suami untuk sempurnakan jiwa (you complete me?? cliche) aku atau anak untuk harta akhirat, maka jiwa tak stabil (??) dan siapa nak doakan aku?.
Jadi, kamu, awak, anda atau kau tak perlulah rasa aku meletakkan taraf aku tinggi dari kamu, awak, anda, kau sebab sebenarnya kamu, awak, anda, kau yang punya taraf lebih tinggi dari aku. Kamu, awak anda, kau sudah punya ijazah, sudah punya harta dunia, sudah punya pekerjaan yang stabil, duti ribu riban yang ada lebih untuk disedekahkan, sudah punya keluarga untuk berbahagia dan sudah punya anak untuk harta akhirat.
Allah sudah beri rezeki yang berlipat ganda pada setiap individu, jadi sekarang terpulang pada kita nak cari jalan untuk memaksimakan rezeki itu dan menggembirakan hati kita.
Aisey lupa nak letak...
hahahahahahahaha

Tuesday, November 04, 2008

Aduhai kawan

Maaf, agak sibuk dengan urusan kuliah.

Dan kalian akan aku tinggalkan lagi.

Kumpulan ni memang antara band dari Indo yang paling aku minat. Lagu-lagu mereka berunsur satira dan sangat menghiburkan.

Enjoy



Lirik lagu Project Pop - Bukan Superstar

Andai aku Pasha Ungu
semua wanita kan memburuku
Bila aku Ariel Peterpan
kau yakin ngefans karena urang keren

Sexy badannya.. Mulan Jameela
cantiknya dia seperti aku
Giring Nidji sahabat aku
dekat denganku.. dialah aku..

Tapi kenyataan aku bukan siapa-siapa
kuingin engkau mencintaiku apa adanya

Ku bukan superstar kaya dan terkenal
Ku bukan saudagar yang punya banyak kapal
Ku bukan bangsawan, ku bukan priyayi
Ku hanyalah orang yang ingin dicintai

Haa haa haaa… Haa haa haaa…

Andai ku Letto wis pasti aku wong jowo
Tapi kenyataan aku bukan siapa-siapa
kuingin engkau mencintaiku apa adanya

Ku bukan superstar kaya dan terkenal
Ku bukan saudagar yang punya banyak kapal
Ku bukan bangsawan, ku bukan priyayi
Ku hanyalah orang yang ingin dicintai

Kata orang ku mirip Glenn Fredly
suara merdu, wanita jatuh hati
Namun semua itu hanya mimpi bagimu woohoo~

Jadi… semua itu hanya mimpi?
Ya iya laah… masya ya iya dong
duren aja dibelah bukan dibedong

Ku bukan superstar kaya dan terkenal
Ku bukan saudagar yang punya banyak kapal
Ku bukan bangsawan, ku bukan priyayi
Ku hanyalah orang yang ingin dicintai

Kamu bukan super, kamu bukan setar
Kalo digabungin kamu bukan supersetarr..
Ku bukan bangsawan, ku bukan priyayi
Ku hanyalah orang yang ingin dicintai
Haa haa haaa… Haa haa haaa…

Monday, October 20, 2008

Syy...

Di suatu hari, di suatu ketika, di satu pesta makan di hujung minggu. Walaupun di luar angin sejuk bertiup kencang, suasana di dalam sebuah rumah comel meriah dan hangat dengan kehadiran tetamu-tetamu. Barisan makanan yang tersusun di atas meja memberi aroma yang menyelerakan. Nasi tomato, rendang daging, nasi impit, kuah kacang dan sup ayam. Kek keju coklat yang enak juga dihidang sebagai menjadi pencuci mulut.
Di deretan kerusi bersandar kan dinding. Kak Rod datang duduk menempel sebelah aku. Dia mengeluh puas. Kuat. Dan aku tahu mengapa.
Dia merapatkan badan melekap di lengan kananku. Air mukanya serius.
“Ani.” Serunya padaku. “Nak tahu satu rahsia.”
Belum sempat aku menjawab, dia menambah. “Orang lelaki suka perempuan yang ada isi.”
Aku angkat kening (bukan ala-ala Ziana Zain). Menunduk sedikit. Bahasa tubuh aku menyatakan aku sedia untuk berkonspirasi.
“Kak Rod,” seruku pula. “Nak tahu satu rahsia?”
Tanpa menunggu dia menjawab, aku katakan. “Saya terlebih isi.”
***
Betapa aku rasa disayangi. Dibelai-belai. Dimanja-manja.
Kenapa?
Ah… sekejap lagi sambung. Aku kena sedia-sedia ke kelas.
sambungan...
OK lah aku sambung.
Perasaan dimanja dan dibelai semakin menebal. Terasa aku dikalangan ahli keluarga yang saling sayang menyayangi. Kenapa?
Sebab, tuan-puan rumah, tuan-puan tanah dan tuan-puan khemah telah baik hati membuka pintu rumah mereka mengikut jadual bekerja aku. Setiap kali bercerita tentang cadangan hendak membuat acara makan-makan, mereka ini akan bertanya dulu sama ada aku dapat menghadirkan diri atau tidak. Hasilnya, kebanyakan rumah terbuka mereka dibuat dalam pukul 3pm ke atas. Ini untuk memastikan bahawa aku dapat bersama-sama dalam acara-acara makan yang disediakan sepanjang bulan syawal.
Yang buat aku lebih terharu lagi, memandangkan aku tidak punya kereta persendirian sebaliknya kenderaan pukal di mana pemandu-pemandunya sangat baik hati dan mengambil penumpang-penumpang yang lain selain aku, tuan dan puan ini sering pula menawarkan diri untuk menjemput aku dan kariah yang seangkatan denganku ke rumah terbuka mereka. Maka, dapatlah aku menaiki kereta-kereta canggih mereka yang kebanyakannya boleh dikategorikan sebagai mini-van. Apa taknya, kebanyakannya MPV seven seaters.
Takkah ia membuatkan aku terasa di manja dan disayangi?
***
Aku sekarang punya abang. (jangan tanya macamana boleh jadi macam ni, ceritanya panjang) Abang yang mak lain bapak asing. Abang yang lemah lembut dan sering tersenyum. Abang yang sama-sama pergi 'menoreh' saban pagi. 'Kebun' pun sebelah menyebelah saja. Abang yang solo menunggu duet. (sorry gals, abang ai dah nak kawen next year).
Abangku yang punya nama akronim Institut Kerja Raya Malaysia (sekarang dah jadi kolej universiti kan?) tiba-tiba kasihan dengan aku yang terbatuk-batuk dan hilang suara sebab minum air sirap bandung eskrem soda AIS di rumah kak Rai. Macam-macam kata nasihat yang Abang beri pada aku. Abang kata aku mungkin terlalu penat. Aku sengih. Aku diam.
Tiba di lokasi kebun, Abang pun turun. Tinggalkan aku seorang dalam kenderaan pukal. Mukus di hidung bertambah. Tekak semakin perih. Yang kronik, hati yang girang gembira tiba-tiba jadi mandum. Abang buat aku rasa kasihan pada diri aku sendiri.
Nasib baik Abang bukan darah daging aku. Kalau tak, aku dah tinju Abang!

Thursday, October 16, 2008

Raya lagi hihihi

Ada pendapat yang mengatakan bahawa... aku telah beraya sakan tahun ni. Nampak gaya aku terpaksalah setuju dengan pendapat sedemikian. Sekadar menqada' raya tahun-tahun lepas yang tak sempat untuk aku beraya sakan... hahahaha..

Bagi chance la ek, tahun 2006, aku baru sampai, tak reti beraya. 2007, aku beraya kat spital sebab kerja, jadi tahun ni untuk memastikan aku dapat beraya dengan jayanya, aku telah..
a) mintak cuti kerja awal-awal
b) ponteng kelas seminggu (hohoho kelas start hari Selasa nak buat camner ek?)
c) mintak bonda poskan baju raya (lalalala - tahun ni beraya dengan baju baru)

Di sini sempat aku rakamkan gambar raya di rumah wakil Dennistoun minggu lepas. Jangan tak caya, minggu ni buat lagi. Woah! Memang beraya sakan aku ni!



Tahun ni atas 'arahan' dan 'permintaan', Rumah terbuka 'kami' terpaksa dibuat dua kali. Ini rumah terbuka atas nama 'kami' yang aku dapat tolong sikit-sikit (baca - blender cili aje) untuk jemaah dan kariah Charles Street dan Rosemount.



Menu utama hari tu adalah nasi AYAM. Dan aku adalah tersangat suka hati sebab binatang kegemaran bergelimpangan di dalam mangkuk di atas meja. Menu tambahan adalah salad buah yang diusaha oleh cik Akuatik. Laku salad buah ni.





Kariah yang hadir. Datang bertali arus. Rasanya semua ni mengadap TV kot?


Seperti biasa, tak sah kalau cik Mimi tak ada. Gambar diambil ketika beliau sedang menikmati ayam. Beliau telah terngelat sebab tertidur (masih lagi di waktu Malaysia katanya). Maka beliau telah menawarkan diri untuk tinggal lama di rumah wakil Dennistoun untuk tolong-tolong mengemas.



Macam kat Malaysia juga, waktu Raya dihabiskan dengan menonton filem-filem Melayu. Erk! Walaupun filem Melayu tersebut telah dimuat turun oleh Tuan Rumah. Filem apa ek? Tak silap aku Sepi kot.

Sekian, laporan raya aku buat kali ini.

Friday, October 10, 2008

Tua

Kesian kan?... Dia dah tua... dah 71... dah nyanyuk.



Pak aku pesan.. kalau tua-tua nanti tak nak nyanyuk, alaaa bak kata orang puteh kat sini dementia atau pun Alzheimer, selalu-selalulah buat solat malam atau Tahajud. Aku rasa dia kurang amalkan petua pak aku kot ni, sebab tu lah tetiba datang meroyan nak bagi datukship kat Shah Rukh Khan tu.

Huh ni yang aku malu nak ngaku anak angkat Melaka. Perkh! Dia pun orang Pahang gak. Orang Pahang jadi Yang DiPertua Melaka, macam tu lah. Bengong! Achum!

Oh! Oh! Aku demand Abang Denan bagi DATUK SERI kat Allahyarham Sudirman Hj Arsyad. (Doakan beliau di 'sana')

Tuesday, October 07, 2008

Open Houses

Aktiviti - makan

Tempat - Seputar Glasgow (Govanhill, Charles St, Townhead dan Cumbernauld)

Masa - 10am-9pm Sabtu dan Ahad

Menu - Hidangan Melayu.


Keterangan gambar - erk! Gambar di ambil di satu rumah saja. Rumah pasangan Abang Kush & Kak Ahnis hihihi



Hero tayang makanan


Suka ayam!



kuih raya. Tuu... biskut makmur.. huhuhu teringat biskut makmur bondaku.


The beautiful ladies.

Friday, October 03, 2008

Raya 2008



1 Syawal - Melaka, Malaysia

(Belakang) dari kiri - Aqil Aiman (15thn), Afiq Afnan (17thn) dan Afiqah Aqilah (14thn)
Duduk - Bonda dan Ayahanda
Depan - Akmar Adibah (9thn)




1 Syawal
Aku - Kota London.

Dengan Akuatik, trip yang dah lama di rancang dan tiket pun dah dibeli. Akhirnya kami berdua beraya dalam Virgin tren saja, sebab London raya 30 September.

Friday, September 26, 2008

salam

update update : Ish Glasgow ni, baru jer dipuji-puji, rupanya tetap 'buat perangai'. Yang raya esok cuma kariah untuk satu masjid saja, yang lain pakat raya Hari Rabu. Central Mosque ni ketegaq sungguh. London raya esok lah weh! - di tulis pada 22.22 29 September 2008. Oh! Kami tetap nak raya esok hwahahahaha

update : Buat pertama kalinya Glasgow tak 'buat perangai'. Kami raya esok hari Selasa 30 September 2008. Serentak dengan London. Sekian dimaklumkan.

Selamat Hari Lebaran semua!

Tiap-tiap tahun perkara yang sama berlaku di komuniti Islam di Glasgow. Penetapan Hari Raya Eidul Fitril dan Eidul Adha tak pernahnya sepakat. Masing-masing nak tunjuk lagak, nak tunjuk keras kepala. Sedang masyarakat Muslim yang lain di pulau Great Britain ini sambut Hari Raya pada hari yang ditetapkan, ahli 'lembaga tukang arah' di Glasgow Central Mosque akan buat penetapan anak bulan sendiri, akan beraya satu hari lebih lewat. Selalunya desas desus yang didengar alasan diberi nak sama-sama sambut Hari Raya dengan rakyat di negara Pakistan.

Macam aku katakan, kalau hal-hal sebegini pun tidak muafakat, masih lagi bersemangat negara kau kau, aku aku, macamanalah nak selesaikan masalah yang lain? Jadi tak hairanlah negara mereka dan negara aku pernah dijajah oleh bangsa asing.

Thursday, September 25, 2008

Mohon

sepanjang ramadhan, aku berdoa Allah permudahkan urusan aku di sini. Dalam hati pula aku berkata semoga Allah tak duga aku dengan dugaan yang aku tak termampu membawanya. Dengan mulut aku pernah berkata biarlah dugaan itu datang dari segi kewangan kerana itu saja yang aku rasa mampu aku tanggung. Dugaan lain rasanya mungkin aku tak tertanggung, apatah lagi kiranya jika hati dan jiwa diduga atau tiba-tiba aku jatuh sakit. Ya Allah jauhkan aku dari itu.

Tapi itulah, kata pepatah inggeris, 'be careful of what you wish for, you may end up getting it'. Dan Allah yang maha Pemurah telah memberi apa yang aku doa, detik dan katakan. Dia duga dengan apa yang aku minta. Buat pertama kali dalam 2 tahun ni, air mata aku menitis. Dan pagi tu aku rasa lantai yang aku mop, sangatlah bersih dan berkilat. Bukan disebabkan dicuci dengan air mata aku tapi aku begitu komited menyental lantai sedang otak aku ligat berfikir, mana nak cari duit, mana nak cari duit.

Alhamdulillah, cepat-cepat aku buang rasa keluh itu. Allah beri apa yang hambaNya pinta. Aku yang mintak jadi dia beri, kenapa aku nak mengeluh pula. Ya Rahman, ya Rahim, aku bersyukur akhirnya kerana Dia yang maha mengetahui. Dia telah tentukan nasib aku di sini maka aku kena teruskan usaha aku. Kalau ini tidak berlaku aku rasa aku akan habiskan sisa hidup aku dengan rasa sesal yang amat sangat. Selagi itu aku akan rasa ada yang tidak cukup dengan diri aku. Syukur pada Allah yang maha mengetahui. Semoga aku tidak sia-siakan nikmat yang telah Dia berikan pada aku.

Apa cerita sebenarnya?

Begini, ada kesilapan teknikal dari pihak aku. Mulanya aku ingat universiti akan offer aku biasiswa untuk tahun 3 atau 4, yang mana yang aku rasa akan jadi final year aku. Memandangkan aku tahu dana belajar aku tak cukup, aku mohon untuk jadikan tahun 3 sebagai final year aku, bermakna aku hanya akan graduate dengan general degree dan bukan dengan honours. Bila aku ke jabatan untuk memohon surat biasiswa, mereka beritahu yang aku hanya akan dapat sama ada tahun 4 atau 5. Sekiranya aku berhenti sekarang, tawaran biasiswa akan ditarik balik. Buat beberapa saat, otak aku jammed. Yuran tahun 3 sudah naik ke £8,930. Sedangkan aku baru saja habis bayar yuran 2007/2008.

Itulah sebenarnya yang terjadi. Maka segala perancangan aku terpaksa dibatalkan sehinggalah aku habiskan tahun 3. Sungguh kita hanya merancang, Allah yang tentukan segala-galanya dan dalam hati aku sangat-sangat bersyukur dan gembira sebab Allah sudah 'buatkan keputusan' untuk aku dan aku sangat redha dengan keadaan ini. Malah ikhlas aku kata, aku rasa lega yang amat sangat.

Maaf aku disablekan kotak komen untuk entri ini sebab aku cuma nak luahkan perasaan saja. Aku tak rasa aku mampu terima rasa kasihan dari kalian. Aku cuma mohon kalian doakan untuk aku, permudahkan urusan aku, sihatkan tubuh badan aku, cerdaskan akal aku dan semoga Allah berkati hidup aku di sini, mampu bekerja mencari rezeki dan menimba ilmu. Semoga Allah kuatkan lagi semangat aku, degilkan dan keraskan lagi hati aku supaya aku tidak menjadi manusia yang cepat mengalah dan suka mengeluh. Doakan juga semoga aku gembira supaya aku masih berupaya untuk tersenyum dan ketawa.

Sunday, September 21, 2008

My Love.. gone

Aku suka duit. Duit best walaupun bukan best sangat-sangat, tapi duit tetap best. Bukan setakat duit saja, aku pun suka keluarga monarchy. Kalau kat Malaysia dulu aku sayang Agung, kat sini aku sayang Ratu. Eh! Kan ke muka diorang ada ter-cap kat matawang masing-masing? Oh! Aku sayang duit, rupanya.

Orang yang kata duit tak boleh buat kita sukahati adalah orang yang tak pernah ada duit banyak hahahaha. Sebab bagi aku, duit boleh buat aku senyum dan sengih. Kadang-kadang duit boleh buat aku gembira hahaha.

Dasar mata duitan? Nak buat macamana, aku memang diasuh untuk jadi materialistik. Bonda aku pun pesan 'duit memang tak boleh beli kebahagiaan tapi duit boleh beli keselesaan'. Hahaha.. Sungguh!


Macam gambar kat sebelah ni... macam best je kan? Hasil terkumpul selama hampir sembilan bulan. Cayalah! Dengan gaji yang tak seberapa tu, dalam sembilan bulan aku boleh kumpul macam ni punya banyak. (Eh! Campur dgn belas ihsan seseorang). Agaknya kalau kat tanah Malaya aku boleh ke kumpul banyak ni kalau gaji aku cuma dalam RM800 sebulan? Rasanya tak boleh kot. Entah-entah RM80 pun belum dapat.

Tapi kan, semua tu dah tak ada. Licin dah. Dengan satu klik tetikus, semua tu dah hilang. Meluncur masuk ke universiti aku. La ni tinggal £7 lebih je dalam akaun. Eh! Esok mungkin tinggal £4 aje kot. Kena tolak lagi £3 untuk zakat fitrah tahun ini.

Huhuhu... lusa nak cari tempurung kelapalah, duduk kat Sauchiehall Street sambil nyanyi lagu raya. Agak-agaknya boleh dapat berapa ye?

Thursday, September 18, 2008

Jangan panggil aku sayang

He starts calling me baby (bluwek!).

Should I be flattered or should I be scared? huhuhu

Jangan dia buat gila datang sini, sudahlah hahaha. Pengsan!

Ya ya dia mat salleh. Dari satu benua yang jauh. Berbeza waktu. Berbeza agama.

Erk! Pasal apa aku rasa deja vu?


update : Sebenarnya hari tu si Bantal tetiba galak nyuruh aku ngurat mat salleh. Katanya kalau dia kat tempat aku dah lama dah dia berbinikan minah salleh. Kira skill aku tajam lagi la ek Bantal ? Hahahaha - marilah kita sama-sama sombong, riak dan takbur.

Monday, September 15, 2008

Meh, sembang sat

Pergi sana pergi sini ramai yang dok sembang pasal I.S.A. Baca berita terutama kenyataan Pak Syed Hamid tu pun buat aku rasa macam nak tergelak guling-guling. Tak sangka rupanya masuk I.S.A tu sebenarnya demi keselamatan si 'banduan' bukan sebaliknya. Rupa-rupanya aku silap paham daaa... hahahahaha

Kalau aku jadi Hoon Cheng tu mesti aku nangis guling-guling mintak hantar ke Kamunting. Kesian kat dia, dahlah masa 'dibebaskan' hari tu dapat coverage penuh, mesti orang yang nak ancam nyawa dia tu dok sukahati. Senang buat kerja, Lagi baiklah dia dok kat Kamunting sana 'holiday' sakan. Yalah, dok dalam kem Kamunting, kurang-kurang selamat, ramai pak gad yang jaga dengan senjata api ke cota ke. Macam Pak Nazri pernah beritahu kat pelajar di sinilah dulu, katanya tahanan I.S.A tu macam dok 'holiday' je kat dalam tu. Makan cukup, pakai cukup, tempat pun selesa. Buat apalah nak kisah-kisah lepaskan dorang tu. Hohohoho! Aku heran plak kan, kalau dah tempat tu selamat dan selesa, awat dia tak nak bawak famili dia berkelah, camping sakan kat situ. Takyah pi jauh-jauh holiday. hahahaha. Bengong!

Izinni
, aku rasa School of Journalism kat UiTM tu kena revamplah. Tak payahlah buat kursus Kewartawan tapi join sekali dengan Secretary School. Aku rasa dorang ni semua tahap stenographer jer hahahahaha
video

p/s Oh buat 'mereka' yang rasa jurugambar NST Sairen Mohamed Nahfis yang deserve kena belasah masa buat liputan penamaan calon Permatang Pauh tempohari, beliau sekarang ni masih lagi MC sampai raya. Retak tulang rusuk dan compression fracture di tulang belakang. Tak boleh angkat benda-benda berat dan pergerakan jadi perlahan.

Tu yang kuat semangat parti tu, boleh gelak lagi ke??
Jangan taksub sangat sebab satu mamat yang namanya Anwar tu takkan boleh selamatkan kau dari balasan Allah.

Amaran : Hah! Jangan ada pulak yang berani tak setuju ngan aku. Tak de kena mengena dengan niat ke, promosi ke, publisiti ke, mock cheque ke, tangan yang memberi lebih baik dari yang menerima ke. (tak paham? tak apa. Aku ngan akuatik je paham ni - hahaha)

Wednesday, September 10, 2008

Aku ada SETAN

Aku sudah ada Satan(ic Verses) dalam tangan untuk selama enam minggu.

Dah lama dah mengidam nak membaca buku yang menyebabkan keluarnya fatwa untuk penggal kepala si Salman Rushdie ni.

First impression aku;
Aku baru baca sampai bab 2 tapi dah mula rasa pening-pening lalat. Kena betul-betul beri perhatian baca buku ni sebab cara penuilisan dia yang sangatlah 'kreatif'. Mana yang fiksyen, mana yang tipu, mana yang fakta harus diteliti dengan hati-hati. Baca buku ni buat aku macam tengok teater pun ada. Terlalu dramatiklah pulak.

Tapi tak apa, aku ada enam minggu untuk habiskan buku ni. Sabar ye.

Monday, September 08, 2008

kerana kau(m) Adam.

Namanya Adam. Suka tersenyum. Manis. Kacak. Dari Poland.

Oh! Dia punya sepasang mata kelabu yang sangat indah. Buat aku terkesima acapkali bertembung dengannya.

Dan telah mengurangkan pahala puasa aku ... huwaaaaaaaaaa!!


(lain hari - lain tempat)

"You're not going for lunch?". Natalie

"Nope, I'm fasting."

"Ah! I remember you did that last year."

"Yep." Tersengih.

"You're crazy woman, you know that?"

Hahahahaha


"Come, you look like you could use a cuppa." Brenda

"Go on hen. I'm fasting." Aku.

"Oh! Is it Ramadhan?"

Angguk. Sengih

"When was the last time you eat?"

"This morning at 4am."

"When can you eat again? Tonight?"

"Yeah, 8pm."

"Crazy woman. I'd died if I didn't have my meals."




"Are you fasting?" Misi lelaki.

"Yes."

"How can you work with an empty stomach?"

Sengih. Masuk lif.


Heh! Itu baru imsak pukul 4am iftar pukul 8pm. Belum lagi tahun depan... mahu imsak pukul 3.30am dan buka pukul 8.30pm.. belum lagi akan datang yang bulan Ramadhannya dalam musim panas bila Maghribnya pukul 10pm ke atas. Huh! Sanggup ke aku puasa kat sini lagi ni?


Tuesday, September 02, 2008

Tiga kali

2006

am = bangun
mamai-mamai pi dapur. Ambik air segelas bawak pi ruang tamu. Cik Mimi tengok Tyra Banks Show. Minum air. Mamai-mamai masuk bilik. Tido

am ke pm = Dalam kelas perut kruk-krak, kruk-krak. Bising.

pm = masak, makan bila azan maghrib berkumandang dari Islamic Finder free azan software.

pm ke am = buat solat terawikh sorang-sorang. Tadarus sorang-sorang.

2007

am = bangun
mamai-mamai pi dapur. Ambil air segelas. minum. Mamai-mamai masuk bilik. Tido.

am ke pm = Dalam kelas perut kruk-krak, kruk-krak. Bising lagi.

pm = berlari balik. Sempat masak ke tak sempat? Bergilir-gilir masak dengan CikSue.

pm ke am = buat solat terawikh sorang-sorang. Tadarus sorang-sorang.

2008

am = bangun
mamai-mamai masuk bilik air. Gosok gigi. Pi dapur. Duduk termenung. Tengok nasi. Ambil sesenduk. Makan.
.
am ke pm = Dok kat library. Tulis. Terlelap. Tulis lagi. Jalan-jalan pi bandarlah pulak.

pm = masak. Buka puasa. Malas nak pi Central Mosque semata-mata nak makan briyani.

pm - am = buat solat terawikh sorang-sorang. Tadarus sorang-sorang.

Nampak gaya kena sahur gak sebab waktu berbuka masih lagi selepas pukul 8pm. dan imsak pula pukul 4am.

Tak berani nak pi solat terawikh kat masjid sebab isya' lambat. Dah ada kes orang kena pukul lepas balik solat terawikh. Terus koma. Tak buat jemaah kat rumah sebab masing-masing takut nak jadi imam. Main tolak-tolak. Jadi jawapannya, buatlah sorang-sorang huhuhuhu sampailah tiba masa ada orang berani nak jadi imam.

Tadi CikSue dah berbohong. Makcik-makcik Jehovah Witness dulu tu datang balik, tapi aku kat depan so tak sempat nak angkat buzzer bila berbunyi. CikSue yang tolong jawab. Dia kata aku tak balik dari uni lagi. Dia kesian aku kang kena pulak berdiskusi dalam bulan Ramadhan ni pulak. Hahaha. Adeh!


Saturday, August 30, 2008

Kau, aku dan mereka

http://animalsclubfreedom.org/myPictures/MadCowMomentCommentary.jpg Nak jadi macam dia ke? Ikut saja ke mana ditarik?

ATAU







Macam dia?

Berani bila beramai-ramai.







ATAU





Kawan ni?

Sungguh setia pada tuan?









BAGAIMANA DIA?






Yang cuma setia pada makanan?
















Kalau kita binatang? Agak-agak kita masuk kategori mana?

SELAMAT HARI MERDEKA MALAYSIA


DAN

SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN AL MUBARAK.

Thursday, August 28, 2008

Oh!

Patutlah aku rasa sangat bahagia semalam, rupa-rupanya hari ulangtahun.

To my dear Sayang,
Happy Second Anniversary. I miss you so much!

xxx

Wednesday, August 27, 2008

OMEGA

Yep! Bukan jenama terkenal jam tangan ye, tapi tetap 'mahal', penuh kandungan Omega-3 hihihi.
Dah tiga hari berturut-turut dapat makan ikan (dibetulkan atas teguran). Dua hari dapat makan sea bass buat sweet sour dan semalam makan ikan mackerel dan kali ni buat masak asam pedas huhuhuhu.. nasib baik ada daun kesum sepasu. Ahhhhh.. sedapnya.
Jadi hari ni mood aku sangatlah bahagia walaupun tadi;
a - kena marah dengan mandur sebab katanya aku buat kerja tak betul (huh! Dia tipu)
b - kena tegur dengan perpustakawanis (hahaha) sebab dah kat kaunter baru terkial-kial nak keluarkan kad perpustakaan.
c - dapat pinjam buku Satanic Verses tapi rasa macam tak ada masa nak habiskan malam ni (547 mukasurat tau!)
Bos! Ada peningkatan. Sudah 50% siap. Akan di update nanti.

Wednesday, August 20, 2008

Summer ends


Musim panas sudah tiba di penghujung. Langit semakin hilang keceriaan. Cuaca semakin mendung. Hujan turun hampir setiap hari. Suhu juga sudah semakin menurun walaupun masih lagi dalam lingkungan dua digit.

Sudah tiba masanya untuk kemas baju-baju nipis dan keluarkan kot-kot tebal, basuh dan keringkan. sediakan sarung tangan sama ada kulit atau pun yang tebal. Kain pelilit leher perlu dicari. Kasut but juga perlu diperiksa. Mana-mana lubang perlu dihantar ke tukang untuk ditampal. Cari payung. Kalau sudah rosak, perlu diganti dengan baru. Selimut tebal juga perlu dihampar di atas katil.

Musim panas sudah tiba dipenghujung.

Musim luruh bakal menjelma dan musim sejuk akan menyusul.


Tuesday, August 19, 2008

Kau malu tak??

Sepanjang musafir aku di bumi Glasgow ini, belum lagi pernah aku alami kelaparan kecuali atas sebab pilihan aku hendak berlapar. Belum pernah lagi aku terpaksa merayu untuk sesuap makanan. Belum pernah lagi aku meminta-minta belas ihsan insan yang lalu lalang memberi sekeping dua duit 'emas' untuk mengalas perut. Alhamdulillah nasib aku masih di dalam golongan manusia yang beruntung. Tapi, tak semua insan bernasib baik seperti aku. Masih ada yang terpaksa meminta, merayu dan berlapar kerana mereka golongan yang tidak berdaya.

Dengan ini aku mohon belas ihsan rakan-rakan yang sentiasa cukup makan, malahan berlebih-lebihan untuk menghulurkan sedikit bantuan untuk mereka. Sekiranya di dalam hati masih ada sekelumit perasaan MALU pada mereka, hulurkanlah bantuan. Harga RM50 itu sangat rendah bagi kita tapi dapat mengalas perut mereka selama dua minggu. Dua minggu saja! Kalau sumbangan anda terhenti di situ, bermakna mereka akan berlapar lagi di Hari Raya sedangkan anda mungkin MEMBAZIR makanan di waktu itu.

Ayuh! Rakan-rakan di Glasgow dan yang berdekatan (Aku tahu ramai bloggers yang singgah dari Edinburgh atau mana-mana kawasan di UK ni). Hulurkan sumbangan anda untuk mereka. Buat kawan-kawan di Glasgow ini, aku dengan akuatik akan cuba buat kutipan sebelum Ramadhan menjelma. Kami minta dalam £10 saja seorang. £10 saja! Takkan tak mampu?? Kalau boleh organise makan boleh sampai dekat £20 seorang takkan tak boleh derma separuh dari harga makanan tu kan?? Yep! Dengan tak malunya aku minta duit sebab aku SANGAT MALU dengan mereka;




Untuk maklumat penuh boleh ke laman Islamic Relief Malaysia. Atau ke blog DrBubbles

Sunday, August 17, 2008

Hari BBQ

Tahun ni, BBQ Family Day untuk warga Malaysia Glasgow dibuat di Strathclyde County Park. Rumah kami kena perap 16 pasang kaki ayam huhuhu. Kira dekat 20kg jugalah semuanya. Jenuh setengah malam memerap ayam. Belum lagi masuk kena buat benda lain untuk potluck, ais dan air gula. Apa lagi, sambil mengerjakan ayam, buat pasta salad, jerang air gula dan isikan air dalam bekas untuk air batu, aku ngan Cik Akuatik melalak suka hati lagu-lagu rock kapak kat dapur untuk menghiburkan hati hahaha. Tugas untuk meratakan perapan tandoori pada ayam diberikan kepada Cik Mimi dan Cik Sue.

Kami dah sepakat hendak menaiki keretapi saja ke Motherwell, lepas tu baru mintak sesiapa jemput kami untuk ke Strathclyde park tu. Tiba di Motherwell, hujan masih renyai-renyai dan rasanya macam awal lagi. Jadi, kami jalan-jalan dulu kat bandarnya dulu. Hehehe... macam bestlah pulak pekannya. Kecik aje High Street tapi macam-macam kedai ada. McD, kedai judi, Woolie, Clarks, Primark, Dorothy Perkins dan Farmfoods. Ada juga kedai Peacocks yang tak ada kat Glasgow.

Selesai jalan-jalan kat situ, kami terus jalan ke Park. Dalam 1.4km dari bandar. Cuma bila dah tiba kat Park tu tak tahu pulak kat mana tempat BBQ kami. Nampak ada kumpulan yang buat BBQ juga, rupa-rupanya kumpulan Arab.. huhuhu masing-masing bawak Merc deng Bimmer. Huh! Salah kumpulan rupanya kami. BBQ kami letaknya ke dalam, jadi terpaksa panggil orang jemput kami pulak hehehe. Tapi, yang bestnya sampai jer kat tempat BBQ, terus ambik ayam. Makan time! Macam-macam ada. Banyak pencuci mulut pulak tu huhuhu.. ada kek coklat, kek batik, sedapnya.

Macam biasa acara BBQ biasanya diikuti dengan mesyuarat Kelab Umno Glasgow. Dan dengan sukachitanya aku sudah tidak lagi menjadi AJK Kelab Umno. Woohoo! Seronok. Tugas terakhir aku tadi mengambil minit mesyuarat untuk separuh masa pertama. AJK untuk sesi 2008/2009 sudah dilantik. Ah! Lepas ni aku mesti rindu mesyuarat makan-makan kakakakaka. Oh! Tadi pun makanan banyak lebih. Tak menang tangan kaum lelaki yang dok mengipas bara BBQ. Tadi pun bawak balik ayam sikit.

Hehehe... minggu depan kami nak pi acara makan-makan kat Edinburgh pulak. InsyaAllah.