Wednesday, May 23, 2007

Pusingan pertama

Alhamdulillah.

Buku-buku dah kembali ke tempat asal.


Meja pun dah kemas.
Sekarang tinggal doa sajalah supaya pemeriksa-pemeriksa kertas semua baik hati dan luluskanlah seorang minah Melayu yang telah terkial-kial menjawab soalan. Harap-harap dapat baca tulisan yang macam tulisan doktor pakar. Moga-moga juga mereka lembut hati bagi dan markah lulus.

Projek minggu lepas.

Ada study group untuk politics. Biasalah last minute discussion sebelum masuk dewan periksa jam 2 petang. Perut dah mula nyanyi-nyanyi lagu yang mendayu-dayu, jadi terpaksalah diajak buat duet dengan tekak. Turun bukit menuju ke George Square, nak beli roti tuna di Greggs. Dalam perjalanan terdengar bunyi gendang. Tak berapa sama tune dengan alunan muzik perut , tertanya-tanya kenapa di George Square gegak gempita? Rentak kaki semakin laju... aahhhhhhh... akhirnya terjawab soalan.

Sevilla vs Espanyol for UEFA cup. Final. Acara di Hampden Park. Hahaha... saya tak baca berita rupanya. George Square dikerumuni laskar 'semut merah'. Penyokong Sevilla, tak kira lelaki atau perempuan, tua atau muda. Minum, bergambar, menyanyi-nyanyi dan menari-nari. Dalam gerimis.

Gerai menjual cenderahati menjadi tumpuan, dikerumuni peminat-peminat bola dan penyokong Sevilla. Kedai-kedai makanan terutama kedai Andalucia yang agak terkenal dengan tapas-nya di sini sibuk melayan pelanggan-pelanggan. Belum lagi kedai-kedai kopi yang menjual minuman panas. Greggs juga luar biasa sibuknya. Roti tuna tinggal beberapa keping saja. Waaahh! Ada pelbagai daging di situ, tuna juga yang mereka mahu!

Hujan terus-menerus hari tu, tapi sikit pun tak pudarkan semangat penyokong-penyokong Sevilla yang datang seawal jam 5am pagi di Glasgow. Jalan-jalan banyak ditutup. Saya lambat pulang hari tu, walaupun saya keluar dewan periksa setengah jam sebelum masa tamat. Alahai.
Op! Tak ambil gambar penyokong-penyokong Espanyol kerana mereka berkumpul di Merchant City. Sebelah je dari George Square. Tapi sebab saya tak sokong Espanyol (Catalan) makanya tak adalah askar-askar berbaju biru di sini ye.

21 comments:

Pa'chik said...

haha.. kamus jarman tu...

semuga kao lulus dengan jayanya.. amiin.

tak suka sevilla, espanyol juga... dan jerman sekali..

khairyn said...

ye ye insyaAllah.

kamus tu hahaha.. beli 50p jer.

Tak suka EPL. Tak paham bola. hahaha

akirasuri said...

wah! dah habis perang. he he he.

moga lulus dengan jayanya :D

psssttt: ilmiahnya rak buku dia. ;)

akirasuri said...

wah! dah habis perang. he he he.

moga lulus dengan jayanya :D

psssttt: ilmiahnya rak buku dia. ;)

david santos said...

Please, it puts fhoto of Madeleine in your Bloggue

Missing Madeleine!
Madeleine, MeCann was abduted from Praia da Luz, Portugal on 03/03/07.

If you have any information, please contact Crimestoppers on
0800 555 111

Please Help

Iman Mawaddah said...

Hehehe lega nooo...semoga berjaya :)

Achik_Sufi said...

semoga najah pekse erk....

malam nie milan vs liverpool lak, tengok jangan x tengok...!!!

So'od said...

pakcik santos selalu follow pa'chik.. hahah..

aku pun sama pa'chik.. tak suka.. hahah..

Pa'chik said...

daud santoso...
takpo, demo jange rusing la.. nati kalu kawe napo mek delin tu, kawe oyak la ko demo. Buke toksir letok gambar mek delin tu, tapi gak takdok oghe portuga hok masuk kok nih... kalu ado pung demo soghe jah Od..

jange rusing deh..
mitok-mitok tuhe wi tem'mung kelik la mek delin tu. Amiin.

khairyn said...

akira,

ye perang dah tamat. tinggal keputusan je la. hahaha. Ilmiah? yang tak ilmiah dah masuk kotak. Sorok. Tak leh baca bulan periksa.

enchet dabit
ya ya.. saya juga mohon supaya anak dia dijumpai. Saya boleh paham perasaan mak bapak yang hilang anak.

iman,
ya... sangat lega. Cuma sekarang dah hilang akal dok umah tak reti nak buat apa. hahaha

achik
laa.. kena nengok gak ke? :p

so'od
santos dah jadi stalker pa'chik. Tak suka menda?? Bola? Espania? English? hahaha..

wah.. pa'chik dah 'bahasa'kan si daud santoso hehehe. Doa je la supaya budak comel tu ditemuikan. Macam kisah Yin yang hilang tu.

bang_gugar said...

salam,

gambar2 perlawanan takde ke??..

(",)

kingbinjai said...

gambar anda mana? ha ha

Indera Kencana said...

Wahhh.. indah jika dapat turut serta dalam pesta itu...

Apa rancangan selepas habis peperiksaan nih..??

blackpurple said...

Tahniahlah dah selesai. Moga-moga sukses dengan jayanya !

Tengah berbulan madulah ni ekk.. ? :)

Pa'chik said...

oit jerman panggil blog menatang apa weh.. daud santoso tu panggei bloggue.

macam dengue pulak.

Ainin Naufal said...

Semoga lulus dengan jayanya. Amin.

Kiter tak suka bola. Lima tahun sekali je tgk bola. Masa world cup jek. Tu pun klu world cup jatuh hari siang. hehehe.. tak koso den nai!

khairyn said...

salam

bang,

tak pi stadium la, bang. exam hehehe.

king,
tu... yang kat belakang kamera hehehe.

indera,
Saja suka tengok 'semangat kesukanan' diorang. sekurang2nya tak ada gaduh2 antara diaorang. Takat balas-balas nyanyi je. Perancangan? hahaha tidor! Kerja dan cari duit lagi.

purp,
uuuooohhhhh terima kasih. Ya, laksana pasangan yang baru berkahwin... tidak mahu keluar dari duvet hahahaha

pa'chik
itu daud orang Portugal la.. panggilan masih lagi blog cuma ejaan mungkin bloggue. Mungkin gak dia yang salah eja. Jarman tetap panggil 'blog'. Tu sebab senang sket blaja Jarman, nahu n tatabahasa tak jauh beza sgt dari Inglis.

ainin,
amiiinnn....
hehehe.. dulu housemate kaki bola. Expert. Nak tak nak tiba masanya kena tengok bola la jugak. hahahaha.

13may said...

wah! exam dah abih...

masa untuk huha huha ler....


yeahhhhh!!!!

izinni said...

uiksss ... ko menjawab soalan tak? ekekekke.

dalam banyak2 benda atas meja hang .. aku dok berkenan yang sebelah tabung merah ngan mug tu. huhuhuhu .. makanan ruji aku time pregnant tuh! hehehhehe

errr apsal banyak kamus je buku ko? ekekekkeke ... macam aku. 2 kamus tak cukup. pantang jumpa kamus mesti nak beli .. apsal ek?

kata nak contact .. apsal tak contact? :P

p/s: next week aku gi kelantan. will be stayin there till 4th .. maknanya dalam 8 hari kat sana.

Pa'chik said...

kalau tak pasal nak tengok mekanan apa yang mak zinnirah cakap aku tak perasan dah... err... ada gambar... dekat tingkap, tepi loceng tu.... cerita la... heheh...

khairyn said...

May,
yeay! Masa untuk qada' tidor yang kureng hehehe.. dah mati kutu dah ni. Tak reti nak buat menda.

izinni,
aku main tibai je jawab soklan dia hahaha. Satu soklan kantoi kot dlm english lit adeh.

pa'chik
hahaha.. gambar tu memang ada ceritanya tungguuuu....