Saturday, December 27, 2008

Christmas holidays dan aku membebel.

Aku suka Christmas. Mungkin sejak aku tadika lagi aku dah diasuh untuk 'raikan' Hari Natal ni kot hahahaha... Tak, aku tak murtad. Aku cuma suka sebab hari tu kami dapat hadiah dari Pakcik Santa hehehe.. Dia datang sambil bunyikan loceng (loceng ingatkan aku pada masa rehat... ooo agaknya tu sebab aku suka kumpul loceng sekarang ni hahahaha). Pak Cik Santa datang bagi coklat mahal-mahal, tapi sebelum aku dapat makan aku kena tanya pak aku dulu, boleh makan ke tak? Nanti pak aku plak akan tengok isi kandungan coklat tu. Kalau ada 'lard' (masa tu lah) coklat itu akan ditongsampahkan dan aku akan terkebil-kebil jer la tengok coklat tu. Lepas tu pak aku akan tukar dengan coklat Kandos. Bila Pak Cik Santa datang, kami akan nyanyilah ramai-ramai. Erk! Lagu wajib mestilah lagu 'Jingle Bells'. Masa tu mana tahu macamana bentuk 'one horse open sleigh'. Sleigh pun tak tahu apa kakakaka.

Tu lah permulaannya aku suka Hari Natal. Dah tu plak, kat TV mesti ada cerita best-best. Cerita fantasi pasal Santa Claus yang duduk kat North Pole. Pasal rusa yang boleh terbang. Cerita Rudolph hidung merah dengan kawan-kawannya si Dancer, Prancer, Dasher, Vixen, Comet, Cupid, Donder dan Blitzen. (huwahahahahha... hapal lagi nih). Lepas tengok citer-citer tu mulalah berangan (ooh! aku memang suka berangan) nak duduk kat negara yang ada salji. Perkh! Dah duduk kat negara yang ada salji ni, salji plak tak turun-turun masa Hari Natal hahahaha. Podah!

Nyway, selain dari Hari Natal tu sendiri, aku suka gak lagu-lagunya.. Nak kira aku hafal banyak lagu-lagu Christmas ni. Tau dek pak aku mesti laa kena syarah panjang-panjang. Nak buat macamana, dah aku disekolahkan di sekolah Methodist sejak umur 5 tahun. Lagu 'Silent Night', 'Oh Come Let Us Adore Him', 'Little Drummer Boy' antara lagu-lagu Church yang pernah disogok pada aku dulu. Jeng! Jeng! Jeng! Jenuh pak aku nak terangkan kat aku awat nya aku tak leh nyanyi lagu-lagu ni dengan penuh semangat.

Sekarang ni banyak dokumentari yang disiarkan di TV mempersoalkan siapa Jesus Christ dan benarkah dia lahir pada 25 December, 2008 tahun yang lepas? Siapakah 'the three wise men' yang datang membawa hadiah kepada Nabi Isa saat kelahiran dia? Tahun bilakah dia dilahirkan sebenarnya? Adakah dia Tuhan dan juga seorang lelaki pada masa yang sama?

Dan baru aku tahu, sebuah perpustakaan yang menyimpan banyak manuskrip lama mengenai Kristian terletak di biara St Catherine di kaki gunung Sinai di Mesir. Aku tahu memang biara itu antara biara tertua di dunia, tapi tak tahu pula perpustakaannya begitu moden sampai boleh simpan beratus-ratus manuskrip tua. Menarik sungguh. Kira tu lah aktiviti aku sepanjang hari Krismas. Oh! Selain bakar ayam buat makan tengahari dan malam. Sambil makan sambil nonton dokumentari pasal agama Kristian ni.

Dok kunyah-kunyah tu aku tertanya jugalah, kita ni faham ke dengan perayaan Krismas ni? Mana satu budaya dan mana satu keagamaan? Kalau kat sekolah-sekolah kat sini, masa-masa macam ni banyak dibuat pementasan Nativity. Aku tengok ramai pulak anak-anak Muslims yang ikut sama dalam pementasan Nativity. Hmm... adakah ini budaya? Sejarah? Atau bersifat keagamaan? Cik Wiki pun kata, ia bersifat dongengan. huhuhuhu. Macamana ek?

1 comment:

ELLEMILANO7 said...

ye..ye...aku tau hang mmg suka sambut krismas nih,dulu kan hang suka nyanyi krismas kan, aku rasa yg kristian tu pun belum tentu boleh nyanyi lagu2 krismas cam hang kan...

oooh skang dpt gak ler hajat hang nak sambut krismas kat negara omputih walaupun tanpa salji ye tak...

aku teringin gak nak rasa krismas kat tempat orang sambil golek2 main salji, pastu terus sambut new year kan, mesti best giler...nanti ler bila2 ada rezeki & panjang umur aku nak pi gak...

ooooh tahun 2010 nak pi London lah,kalau ikut hati next year gak nak pi tapi dah niat nak pi umrah makanya buat dulu ler yg mana lebih baik ye tak...