Tuesday, March 18, 2008

Alahai

Dear Mr Eamonn O'Neill

Thank you for the interesting closing lecture this morning. I've enjoyed every minute of it, albeit had to write notes in the dark and used my handphone light to see what I was writing because you want the lights to be off so we could see the slides more clearly (very thoughtful of you). It was enjoyable, nonetheless.

I agree with you that a good journalist have no opinion. As you said, this does not mean that the journalists are stupid or non-opinionated, but because why should we write something intelligent without getting paid? Thus, my blog (as you know I've linked mine to yours ONCE), have no (not entirely true) professional opinions about current issues. Yes, I am like thousands maybe million other bloggers in the 'blogger sphere' (Brian McNair favourite word - quoting you) use this avenue just for my personal rantings and thoughts. Blog is one way to hone creative thinking and writing. And of course not forgetting a source for ideas for the never ending essays.

Writing a blog when you're far away from home is like a therapy to help cure homesickness. As a former reporter, I was trained to always be curious. Wanting to know what's happening or people thoughts and what made them tick became an addiction maybe no obession, thus blogging helps me 'kill' some of these curiosities. (My mantra is - Curiosity kills a cat but satisfaction brings it back to life). Anyway, I would always remember your words of wisdom and thought provoking lectures about journalism. Your old-school style and practical way in approaching the subjects and hands-on advices are very much appreciated.

I will continue to be non-partisan, non opinionated and blur. Blogging would be an activity that I participate regularly. But, if anybody would like to pay me to write a comment, then I would gladly do so (hahaha!).

"Bloggers are 'yougurt journalism'. They churn ready information and give their opinion. They did not go out to get the stories and do news breaking." - Eamonn O'Neill on bloggers.

"Even if looks like a piece of a news article, smell like one or sound like one it is not a news article because it does not follow the process of producing a news article such as verifying, double checking the sources and editing." - Eamonn O'Neill on blogging.

Err.. the above quote remind me of VK Lingam's response in court
Correct Correct Correct (sir!)

To Mr O'Neill's mother-in-law who was said to have read this blog too.. err a big thank you for taking the trouble translating the 'caca marba' Bahasa Melayu to English for your son-in-law. Let's drink cendol if both of us happen to be back in the muddy confluence of 'tanah air terchenta'. ahaks!

Actually...
I know I should be studying now. Yet, here I am blogging (hahahaha! Cis!).

The reason is I was sooo chuffed. My essays were back and I've got very good marks along with interesting comments. (Cayalah! Masa untuk meninggi diri). And I've spent three hours watching the 'Battle for Haditha' and the follow-up documentary on tele just now.

Remember! Remember! 20th March.
It's been five years and the Iraqis are still suffering.

17 comments:

Pa'chik said...

ni surat ke? ekekek...

mudin001 said...

alahai... surat cinta lagi besh! :D

ńĕĕń said...

Salam...

Yes!!!! Akhirnya masuk juga YB Tanjung Puteri N160 (kawasan saya wpun saya tak x dia) ke kabinet - Kementerian Perdagangan Dlm Negeri & Hal Ehwal Pengguna. Maka sering2lah mukanya keluar di kaca tv, isu kenaikan harga barang & yg sewaktu dgnnya - bersorak juga kami tadi - kerja yg tak pernah kami buat - buka tv waktu kerja - semata2 nak tengok siapa yang dilantik. Dan KJ tidak dilantik langsung - dah menang tipu sapa suruh.

khairyn said...

salam

pa'chik & tok
hahahaha... dalam kelas semalam sudah kena 'single out' pasal blogging ni. So saja je buat ni nak tengok dia reply ke tak atau ibu mertuanya baca atau tak hahaha. Kita tunggu dan lihat.

neen
tahniah!
Silap percaturanLah kalau pak mertua letak anak menantu pegang portfolio. Memang semua tak suka. Tapi mungkin tak lama dapatlah apa yang dia idam tu.

Pa'chik said...

tapi, yang jadik timbalan menteri keselamatan dalam negeri tu.. orang dia lah... hahah...

yang tak beh.. menatang maik taisen tuh.. ada jugak muka dia...

khairyn said...

betul betul!

Dah jadi syarat utama nak jadi menteri penuh kena ada skandal duit. Ish!

ńĕĕń said...

Salam...

Yg x fahamnya kenapa pula Si Dato' Dr tu di lantik sebagai senator & dinaikan pangkat ke timbalan pula, nak suruh dia keluarkan fatwa apa pula lps ni. Mujur Dato' Dr ni x bertanding kan, sbb yg kalah x kan dilantik senator. Lagi satu pasal Kak Ijat tu, dia takLAH dilantik sebagai senator tp jawatan yg dia dpt tu katanya sama taraf ngan menteri, camna lak kan. Ingat dah x derLAH muka 2 ni, rupanya ada gak. Kak Pidah lak habis gitu jer, so lps ni dia kenaLAH rajin2kan diri tu ke Parlimen.

Masa beri senarai nama pada Azam wkt balik tadi, dia terus ckp "yang ni pegang kementerian ni apa hal, berapa banyakLAH duit lesap kali ni" - (Kementerian Kemajuan Luar Bandar Dan Wilayah).

Si KJ tu wpun x di beri pegang apa2 portfolio, tp kiranya masih bermaharajalela di tkt 4 tu, sama gak. Tp tulah, kita org dok tunggu gak bila dia ni nak berkokok, ni dah nak 2 minggu.

Sempat gak wish tahniah pada org kuat ketua pu3 amno m'sia di atas perlantikan bossnya sebagai timbalan, semangat setiakawan tu mesti ada kan wpun berbeza arah perjuangannya. Nampak gayanya kwn tu terus letak jawatanlah di sykt ni setelah bercuti tanpa gaji selama sethn ni (atas cdgan kami gak, kalau ikut dia, dah nak terus berhenti dah thn lps).

mak lang beth said...

salam ryn

betul ke mak mertua mr o'neill tu bersusah payah terjemahkan blog kau ni ...isyy terer jugak ye...

indera kencana said...

Uik...?? Sudah punya hubungan yang intim dengan Eamonn O'Neill ke?

khairyn said...

neen
masa tengok barisan baru tu pun terfikir begitu juga. Tanah mana lagi yang dia nak jual?? Duit sapa lagi yang dia nak songlap??

Beth
tu menurut kata dia lah hahaha. Mak dia selalu balik KL. Aku gak yang tak balik2 hahahaha

indera
hahaha.. macamana tidak? Satu-satunya yang unique hehehehe

Sastri said...

suka ada satu lagu ni oleh seorang penyanyi bernama Eamon... cuma lagunya banyak menggunakan perkataan F tu la...

ntah apa la difikirkan oleh orang yang suka tido tu sampai... *sigh* malas la nak cakap...

ńĕĕń said...

Salam...

Salam Maulidur Rasul...

Sirah Junjungan dipentaskan di Istana Budaya bermula malam ini selama seminggu... yang menariknya ulasan drp pelakon yg bukan non-muslim - alangkan mereka yang bukan Islam ttp memberikan sokongan di atas pementasan teater ini, kenapa yg muslim tidak - (banyak ditujukan kepada badan korporat [muslim], di atas kesukaran pengarahnya utk mendapatkan dana)... Tapi betul jugakan, bila yang berunsur Islamik susah nak dpt sokongan, kalau yg dedah2 tu senang lak... Dari satu segi ini juga salah satu drp cara kita berdakwah kpd non-muslim apabila kita mengajak mereka turut menjayakannya. Kepada Allah jualah kita bermohon, insya Allah.

Hari ni masih mempersoalkan ttg perlantikan kabinet dapur Pak Lah... apa wajarnya melantik Dato' Dr Sitah, Dato' Zaid & Tan Sri M Taib. Kenapa tak lantik Ku Li (rasanya klu Ku Li bertanding atas tiket bebas pun dia ttp menang). Kenapa Kak Pidah digugurkan (selain drp alasan dia dah lama pegang kementerian tersebut) wpun dia menang sedangkan Kak Ijat yg kalah dikekalkan. Dan yang terbaru perletakan jawatan Setiausaha Agong Amno, adakah ini permulaan kepincangan Be End - amno?

ńĕĕń said...

Salam...

... yang menariknya ulasan drp pelakon yg bukan non-muslim - maaf tersilap, tertaip lak perkataan bukan sedangkan dah guna perkataan non-muslim.

akirasuri said...

Ha ha ha..
Bila saya baca komeng-komeng cik Neen ni..
Teringat mimpi saya pagi tadi pasal kabinet paklah..
Kakakaka!!
Tulah siapa suruh saya tidur lepas subuh dengan masih bertelekung!
Kan dah mimpi mengarut karut marut =))

Woah! Ini sejenis surat ke?
Kuikuikui..
Gigih betul MIL incet o'neill ni..
Hahak!

izinni said...

errr mi don andesten inglis LAHHH

ńĕĕń said...

Salam...

Cik Akirasuri mimpi apa ek?

20th March - bermulanya pencerobohan di Iraq & masih berterusan hingga sekarang.

20th March : 12 Rabiulawal Tahun Gajah = hari kelahiran Junjungan Besar Nabi Muhammad s.a.w. Kekasih Allah = 20th April 570 Masihi (ikut thn org puteh).

sangdiva said...

kak cik, Encik O'Neill tu kawen ngan orang kita ke (orang malaysia)

anyways, siapa kata kayjay not in the cabinet? He's always there.

Terkilan gak napa kak pidah tak dapat jawatan dia. Entah la panggil la aku katak bawah tempurung ke ngok ke, tapi aku rasa she perform in her ministry.

tapi salute la cara dia tepis soalan2 maut kawan2 media. mcm Tun sikit2 jawab dengan senyuman ye kawan2 walaupun dalam hati menyumpah seranah, bukan jawab dengan muka masam dan telinga panas merah (napela pe-em ko tu tak pernah check his mood everytime dapat soalan maut)