Saturday, January 05, 2008

Hello!

Macam biasa, tepat pukul 10am aku dah mula tolak troli cawan kopi ngan teh dari satu bilik ke bilik di hospital. Tiba di bilik no 11, pesakit wanita tua sapa aku. "Hello," katanya.

Aku balas sapaan dia kemudian aku tanya sama ada dia mahu teh atau kopi. Dia minta teh dengan satu sudu gula dan susu. Dia bilik yang terakhir aku masuk sebab bilik dia kategori 'Barrier' atau 'Isolation Room'. Perlu berhati-hati untuk masuk bilik kategori ini, takut kuman tersebar pada pesakit-pesakit yang lain. Selesai beri teh, aku buat kerja-kerja rutin yang lain. Waktu sedang vacuum koridor berdekatan dengan bilik dia, dia sapa aku lagi.

"Hello!"

Aku balas dengan hello juga. Tanya dia sama ada dia perlu apa-apa.

"We say hello when we meet people, you know," katanya.

Aku sengih aje. Kemudian terus vacuum koridor. Tak lama kemudian aku datang lagi, bawa sign kuning dan baldi warna sedondon, terus mengemop koridor - dekat dengan bilik 11.

"Hello!" Lagi sekali dia menyapa.

Aku balas hello juga.

"How did you do it?"

Eh? Soalan apa pulak ni?

"I don't know how you can do it," katanya lagi. Terus tiba-tiba saja dia menangis. Cuak aku sekejap. Aku berdiri depan pintu dan tanya kenapa.

Dia merintih yang dia keseorangan, tak ada siapa yang mahu melawat atau bantu dia. Dia cuma mahu ke bilik tapi dia tak mampu. Sakit.. terlalu sakit, katanya. Aku masuk dan cuba carikan nurse buzzer untuk dia, tapi tak jumpa. Bila aku tanya nak aku panggilkan misi, air mata dia tiba-tiba kering. Misi datang dan suruh dia bertenang. Bagi dia pil tahan sakit. Aku sambung kerja.

Aku berjalan melintas Bilik 11 lagi.

"Hello!"

Aku sengih dan balas "hello to you too."

"We wish hello when we meet people, you know."

Aku sengih lagi. Tapi dalam hati aku kasihan juga. Seorang wanita tua yang mungkin sudah senile. Juga keseorangan.

Akuatik, aku rasa kisah Mariola tu boleh dijadikan teladan juga. Tak mahulah nanti jadi macam nenek tua ni. Ish ish ish.

p/s : takziah buat King dan keluarga.

8 comments:

akirasuri said...

hihik!
jom jom azam tahun baru ekhem ekhem!
haaaacuuuummmm!!
hahak!

Pa'chik said...

takziah juga buat king dan keluarga...

bimmer553 said...

'tea or coffee'. teringat masa on biman (bangladesh) airline dulu. flight attendent tanya . would you like coffee or tea sir ?, and aku jawab ..tea, thank you. and know what she said .. sorry sir, today we only serve coffee. ish, kalau dah tak ada tu kenapa tanya !

khairyn said...

cik akira
Jom! Jom! Hatchum!!
Aisey hehehe

Pa'chik
Semoga mereka tabah dengan ujian Allah ini.

Bimmer
hehe.. aku x pernah naik Bangla Air ni lagi tapi dulu pernah kena marah dengan stewardess KLM sebab pa lambat. Aku cakap sebab anak raja kakakaka.. Pas tu kapal terbang delayed 7 hours kakakakakaka. Kena sumpah dek kami anak2 raja ni

akuatik said...

hahahhaha ya ya teruskan tapi kena ingat dalam satu non linear system, setiap proses ada uncertainties yang berbeza.

akirasuri said...

Huhuk!
lupalah..
Takziah untuk incet king dan keluarga.. :]

ELLEMILANO7 said...

aku ingat citer korang kena marah ngan stewardess KLM...sampai nama kena panggil entah baper kali tu kan...wakakakaka....anak raja naik private jet daaa...korang anak raja mana?...raja linggam? raja gopal? raja a/l mutusamy?

Azhar Ahmad said...

Macammanalah nanti kalau kita tua kannn....