Saturday, January 26, 2008

Sopannya dia.

Image : www.travel-earth.com


Suatu hari kira-kira dua puluh tahun yang lalu.

Di sebuah negara di seberang tambak. Masih boleh kunyah gula-gula getah dan menghisap rokok secara berhemah.

Seorang lelaki yang sudah melepasi umur 40 tahun cuba-cuba mengingati 'tempat permainannya' sewaktu muda-muda. Sewaktu memakai kemeja dan berseluar yankee. Temasik terlalu banyak berubah dan dia telah hilang sentuhan dengan negara itu.

Bak kata orang, malu bertanya sesat jalan. Dia tersenyum sambil mengangkat tangan ke arah seorang lelaki yang berpapasan dengannya.

Dengan penuh mesra dia menyapa, "Excuse me gentleman. Can you tell me..."

Kami ketawa terbahak-bahak.

19 comments:

Ainin Naufal said...

err... 'kami' tu lelaki ke perempuan?

Aku suka muka bai tu. hehehe

Pa'chik said...

errr... heheh...
ko dah abes preksa kan? nak jalan ke mana pulak lepas nih?

khairyn said...

salam

ainin
'kami' tu orang yang mendengar cerita hahaha... sebenarnya itu cerita 'ayahanda' ku yang tersesat barat di Singapura hahahha

pa'chik
Tak ke mana. Ada exam lagi dalam bulan May ni.
Aku ingat nak jalan2 sekotlen jer la... nak ikut? hahahaha

akirasuri said...

Hahak!
Kiutnya abah dia :))
Kem salam kat dia ek..

Erk! Tengok si botak tu..
Teringat bos besar :))
Boleh buat cermin beb =))

Azhar Ahmad said...

Hummm sedang terfikir... Apa cerita disebalik cerita... Hummmm

izinni said...

errrr kenapa aku tak faham? lembab plak hari ni .. hehehhehe

Mimi Amilia said...

ahahha saya pon tak paham..
excuse me lady, can u please explain..

khairyn said...

akira san
hahahaha.. bagus. Tak lampi. InsyaAllah akan disampaikan salam tu bila menelefon ke Tanah Melaya.

Dulu.... i laik butak kakakaka

enchek azhar
tak de cerita di sebalik cerita pun. Saja teringat hahaha.. rindu Johor. Oh tidak!!!!

izinni
tak de menda. Saja jer. Teringat citer pak aku sapa orang nak tanya direction.. tu jer.

mimi
mai ayahanda dono spiking enggelish bat he wan tu as fo daireksyen and singaporian laik spiking enggelish so he spik enggelish tuu laaa

adeh.. merosakkan hamba sudah merosakkan bahasa!

Sastri said...

keskeskes... wokay apa enggelish ayahanda tu... :p

seronot kan dan abis exam... nak p scotland? nak ikuttttttttt...

nUr@dDeEn said...

Nak ikutp sekotlen, nak ikut, nak ikut! *sambil hentak2 kaki*

eksekuis me, i donno sepik in inggilish. Ikan bilis is mai peberet pood! =B

ńĕĕń said...

Salam…

Lama gak tak ronda2 kat seberang tambak tu… kalau ada pun terus ke Changi Airport tuk ke tempat2 lain… nak ikut KLIA jauh… Sekarang ni musim org seberang tu lak yg dtg ke JB tuk bershopping, yg parah rakyat tempatan…

Semlm AJL ke 22, tengok gaklah, kang kekwn citer kat office tak tahu apa pun (mmg jarang tengok part ni semua) rasanya pakaian peserta agak sopan gaklah…. cuma tulah si Dayang tu mmg cam tu gaknya cara dia berpakaian … entahlah… kiranya wasiat King Richard The Lion Heart berjaya dilaksanakan… hiburan tu tak salah… tapi skrg ni rasanya dah terlebih2…

bimmer553 said...

last week a middle age lady in a singapore reg car tersesat kat ampang point dan tanya direction ke jalan yap kwan seng. tapi kan, bila saya jawab in bahasa m'sia (sebab saya tarak pandai sakap ingeris), dia faham pulak ...

Achik_Sufi said...

ha..ha..
kami ketawa terbahak-bahak...

p/s:lame x mendengar khabar...kak khiryn c hatke...?

khairyn said...

sas
ayahanda selalu kata dia setakat belajar inggelish 'the book on the book' tu jer hahaha. Dulu dia bekerja di syarikat perlombongan kepunyaan 'mat salleh'
Jom! Cuti2 Scotland.

nur
Jom! Jom! *sambil hentak2 kaki, tarik2 tangan nur@deen*
Oh ai laik ikan bilish bat ai malash throw shit kakakaka

neen
alahai AJL. Masa untuk yang perempuan tayang aurat masing2. Hmm.. boleh pulak kita tutup sebelah mata pula ye tengok artis2 yang pakai baju tak cukup kain ni ye. Ish

bimmer
ahahahaha. Me go Singapore me talk Melayu also. Me don't care. Apek teksi also faham so no hal punya.
Oh! Ampang puin bak kata anak buah saya. My fav makan place ngan izinni is the Octopus second floor kot.

achik-sufi
ahahaha khabar baik. Alhamdulillah. Achik tak main salji?

wann said...

ekekekek..."Excuse me gentleman"...ekekekek...so cute la your father.

jgn terperanjat, kat sini orang cina jumpa orang india pun cakap melayu...ataupun mungkin ramai cina dan india Mesia yg bekerja disini..kalau yg younger generation tak berapa fasih la tapi mereka faham..bahasa melayu paling mudah utk difahami/pelajari..senang nak score distinction.ekekekek

gputeh said...

oh, aku pun cakap melayu saja masa kat airport ngan staff tiger airways, sesama derang pun cakap melayu saja, dalam flight yang ramai cina pun aku cakap melayu saja ngan stewardess dia..very the kampung giteww

ńĕĕń said...

Salam…

Sebut pasal tak cukup kain tu teringat masa belajar…. Housemate selalu cakap, ‘ko ni nak tidur pun pakai mcm nak gi berjalan (berkemeja / t-shirt & seluar panjang)…’. Dah mmg cam tu pun caranya dgn family maklum yg lain lelaki, arwah mmg cerewet sikit bab berpakaian ni, wpun masa tu blm bertudung.

Nak score distinction tuk BM tu mmg betul, tp saya lak tiap kali exam, subjek tulah yg paling kecut perut…paling baik pun dpt 6, dptlah nak sambung belajar… Apa taknya ke hulu ke hilir masa kat asrama asyik dgn buku prinsip akaun, matematik & sains (tak buat latihan pun, asal ada di sini).

AJL tu pasal isu Faizal Tahir & Dato’ yang baru balik dari mengerjakan haji tu… Ada gak saya timbulkan kalau Faisal (tak tahu pun bila kesnya berlaku, dah org sibuk bercerita barulah tahu) tu boleh dikenakan tindakan, patutnya artis perempuan yg lain pun boleh dikenakan gak, tp tulah dia org kata tu kes lain. Apa yg lainnya tak tahulah… lagi teruk adalah. Dah pemimpinnya suka hiburan, pengampu2nya apa lagi….. Tak lah anti-hiburan, klu dengar lagu yg ok kat radio ikut menyanyi gak… Lagu Jiwa Lagi Cinta, Angan & Sedar, Syair Laila Majnun, Bukan Kerna Nama (antaranyalah) – banyak yg tersirat di balik yg tersurat….
Sorry panjang...;)

khairyn said...

wann
hahaha.. ayahanda memang macam tu. Suka buat lawak yang tak terjangka. Memang dulu ke Singapore, aku spiking melayu jer ngan pakcik dreabar tu. Huh! lamanya tak ke Singapore dan melawat sepupu2 mak kat sana.

akuatik,
ko sebut tiger ni mengingatkan aku waktu aku kena clear story budak stringer dulu. Dia nak cerita pasal lion dance tapi dia tulis tiger dance. Kami ketawa macam nak rak. Aku tanya dia aku hantar dia kat JB ka kat Patpong? hahahaha

neen
dulu time sekolah memang tak suka matematik. Adeh rasa macam nak pecah kepala. Tak sangka pulak dapat distinctions for both BM and BI. Mungkin sebab suka auta kot hahhaa
oh ingat tak kes Jeslina Hashim yang pakai baju seksi tu dulu... Kes tu mati macam tu jer.

banat @ saffa @ hazwani said...

hins...hins...orang JOHOR gembira membaca 'rindu JOHOR' tu..
jadi, jemputlah memanjang-manjangkan kaki ke JOHOR
insyaAllah, rumah kita terbuka untuk akak
eceh...