Thursday, January 03, 2008

Tadaaa!

The news version



Datuk Chua Soi Lek’s decision to resign from his political posts is deemed as wise by the Minister in the Prime Minister’s Department Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz.

“It is a wise decision not to prolong the issue and further involve the party and the Government into this matter,” he said after a meeting with Malaysian students in Glasgow, Scotland on Wednesday (02 Jan. 08).

“He had admitted that it was him in the (sex) video and apologised for his mistake so there is nothing else the Government can do but to accept his resignation as the Health Minister,” he added.

He said since the general election is scheduled to be held sometime this year, there is no need for a by-election in Labis. It is also in accordance with the new Constitution which stated that a by-election is not necessary after three years in parliamentary term.

When asked about some speculation that Chua was framed by certain people who wanted to end his political career by circulating the VCDs to the public, Mohamed Nazri said it was a separate issue.

“He had admitted (to be in the video). There was no superimposed done on the video so he is not framed in that sense,” he said.

On Wednesday, Chua who is married to Datin Seri Wong Sek Hin, has tendered his resignation as Health Minister, MCA vice president, Johor MCA liaison chief, Batu Pahat MCA division chief and Labis MP.

Mohamed Nazri was in Glasgow as part of his annual visit to the United Kingdom to brief and hold dialogues with Malaysian students on current issues such as the Hindraf gathering in Malaysia. This was his first visit to Glasgow after six years. The last leg of his visit would be to Dublin, Galway and Cork in Ireland.

“Overseas students depend a lot on internet for their source of news especially if they wanted to know what happened back home. Sometimes they read alternative news which can be untrue or overly exaggerated,” he said.

He said it is important for him to be able to hold dialogue such as these, so students can ask their minister face to face.

“I don’t limit the questions. They can ask any questions they like. In fact, I prefer that they ask sensitive questions so they can get clear picture of what is happening in Malaysia right now,” he said.

About 100 Malaysian students studying in Glasgow University, Strathclyde University, Glasgow Caledonian University and Paisley University attended the briefing.


The Aku version will be updated later. So mengantuk...

Sambungan.
Aku ambil masa dekat 3 jam nak buat news story ni. Dah lama tak tulis berita, rasa macam skil tu dah semakin terhakis. Sebab tulis untuk kawan yang kerja kat paper gomen ni, tulisan aku pun jadi skema sama.

Pertama-tama aku minta maaf lah kat Pak Menteri. Masa kau masuk, aku tak berdiri pun tanda hormat. Sebab aku memang susah nak hormat orang. Apatah lagi orang kerajaan ye. Senang ginilah, aku memang kurang ajar.

Sebenarnya aku banyak mengantuk dari mendengar apa yang pak menteri cakap tu. Seperti biasalah perangai reporter aku kicked in. Bila dia cakap jer aku pun mulalah bengang. Dalam hati dok merungut-rungut, tak yah lah nak cover-cover. Dia cerita pasal Hindraf, dia cerita pasal media dan self-censorship. Bab lain ko nak tutup tu tutuplah, tapi bab media ni aku sensitif sangat-sangat. Orang semua tahu siapa control NSTP, Utusan, TV3 bla bla. Jadi sudah tentu ada self-censorship dorang yang tersendiri. Wartawan pun ada self-censorship sendiri. Tapi tak perlu censor habis-habisan. Kalau bangkai gajah yang begitu besar tu takkan kau nak tutup dengan daun maple kot? Kau bercerita pasal media freedom. Tapi freedom have to work hand in hand with responsibility. Betul. Aku setuju. Tapi kau harus rombak semula Printing Act dan Publishing Act di Malaysia. Selagi ada akta-akta macam ni, selagi itulah akan tiada freedom of speech di Malaysia. Sebab bila-bila masa saja syarikat akhbar boleh ditutup menggunakan 2 jenis akta ini.

Dia bercerita pasal tahanan ISA. Kenapa perlu ISA. Bagi aku dengan adanya ISA ia menunjukkan pihak berkuasa tidak competence. Tak tahu jalankan tugas masing-masing. Kalau orang sudah melakukan kesalahan, kau perlu dakwa dia di mahkamah, tapi kalau orang tak lakukan kesalahan, buat apa kau tahan dia guna ISA? Kau monitor saja perbuatan dia. Maknanya sebagai pelindung rakyat, kau MALAS jadi ambil langkah mudah, tahan dia bawah ISA untuk 2 tahun dan tambah lagi 2 tahun dan tambah lagi 2 tahun. Kemudian kau bercerita pasal kem tahanan di Kamunting yang macam hostel lagaknya. Kau dah tinggal kat situ? Kau dah rasa apa yang mereka rasa? Memang orang yang tak kuat iman atau semangat yang akan keluar lepas dua tahun.

Entahlah, memang aku rasa buang masa aje aku hadiri pertemuan bersama pak menteri semalam. Kalau dia benar-benar serius nak cerita pasal masalah rakyat marhaen di Malaysia, kau patut bawak semua menteri2 dan bercerita. Kalau kau seorang saja nak menjawab soalan-soalan yang merangkap bab pendidikan, pengangkutan, kewangan dan ekonomi, boleh ke? Kau patutnya bawak semua menteri kabinet sekali. Kurang-kurang dapatlah kau orang semua makan angin di UK.

Memanglah, kalau tak sebab aku nak bertanyakan soalan Chua tu, aku rasa aku takkan menghabiskan masa tidur atas kerusi keras.

25 comments:

bimmer553 said...

prior to his resignation, the former health minister met the prime minister
heath minister: dato' seri, i was just trying to make a point that under my care, the health status of the malaysian citizen is at it's best. don't you see that even at my age i'm still full of energy and can still perform very well.
prime minister: Y.B, but that constitute an unethical practice
health minister: there's no issue of unethical practice here dato' seri because that lady was my personal friend.

Azhar Ahmad said...

dah agak, mesti ada cerita disebaliknya....

13may said...

oh! dia dok berkempen ker....hahha hahha

Pa'chik said...

dah tu.. 'aku' tuh tanya apa kat drebar teksi tu weh? ekekek...

“I feel proud at least I dared to admit that I never said that it was not me (in the DVD). I never said that they must prove that it was me. And, I never even said that it (DVD) was doctored.” ~~ Dr Chua


err... macam kenen orang lain je... ekekekek...

blackpurple @ jowopinter said...

Orang2 besar lain ada buat juga. Bezanya tak kena tangkap dan tak kena videokan. Hahaha!

ńĕĕń said...

Salam...
news ni ada pro & kontranya... pada yg lain2 tu buat pengajaran... terutamanya yg Melayu Islam...

mak lang bedah said...

Salam

Berita Chua Soi Lek ada dlm paper Metro hari nie...aku pun baca la dalam First Bus 121..

Aiya...so malu wan..wat to do..dia buat n tertangkap dlm kamera..

Kita yg Muslim ni pun kena beringat la, tido kat hotel sekarang kena watch out, silap2 ada hidden camera..haa..

Pa'chik said...

hehe...
udah rakyat yang nak begitu.. macam kata mahadet.. kalau taknak ISA.. undilah orang yang tak nak ISA... ekekke...

ńĕĕń said...

Salam...

dalam family, saya ( & sepupu2 yg sebaya gak) boleh dikatakan kuat melawan... maklum org tua2 dlm family mmg terang2 sokong kerajaan... bila tiba time nak pilihanraya siap ada yg ckp "kalau tak pilih UMNO & BN nnt tak makan". Apa ingat rezeki tu kat tangan dia org tu ke? Habis rezeki dia org tu semua kat tangan sapa lak? Tah lah bila dah sentuh bab2 camni saya mmg x boleh tahan, muda x semestinya kita x tahu kan... Nak berhujah ngan org tua2 ni kena pandai gak... biasanya kita org tunggu bila klik dah cukup baru boleh berhujah... bukannya apa, dlm melawan tu rasa hormat tu ttp ada... cuma saya rasa lega sikit sbb Allah lebih sayangkan arwah emak. Sedih bila dia pergi namun alhamdulilah sekurang2nya saya dah x sakitkan hati dia bila timbul isu2 camni semua...

khairyn said...

salam

bimmer
oh one more thing datuk seri, we should reduce the price of the blue pills so that more warga emas like me can enjoy life. At the same time we can encourage men to buy the original pfizer product instead of the made in china sold by peddlers on five foot way ya! kakakaka

enchik azhar
hahahaha.. there are always two side of a coin kan?

maymay
kempen apa tu ek? hehehe.. ye lah dah dekat dengan general election dalam bulan febuari ni kan kan kan.

pa'chik
'aku' tu tanya 'dato dah tengok ke vcd warga emas tu?' lalalalalala

purp
MCA ada 2 camps. Salah seorangnya ada connection ngan triads. Mungkin juga ni kerja dorang. So balas dendam. Lagipun desas desus election dalam bulan febuari ni.

neen
betul. kalau tak sedar-sedar jugak tu memanglah

mak lang
aku baca gak. sambil ketawa. dalam kepala satu jer aku fikir. chua salah pilih tarikh nak buat PC. Benda macam ni ko kena tahu bila nak reveal. hahaha.

khairyn said...

pa'chik
haha.. ada benda lain gak yang dia cakap tapi aku dah tak de feel nak nulih lagi dah. gituler. bohsan aku.

neen
orang johor memang kuat tradisi kan? Kami ni bukan pilih partai. Abang ipar tu memang orang 'dulu kini dan selamanya' tapi my dad tu makhluk alien (kaler ijo) hahaha anak2 dia memang ikut dia lah. Jadi orang angkasa alien ijou hahaha

ńĕĕń said...

Salam....

gaknya lah tu... tp saya x termasuk dalam tema 'dulu, kini & selama2nya' tu... parti2 ni kita org x kisah sangat... yg penting kebenaran mesti ditegakkan... prisip saya 'jujur wpun tu menyakitkan'. teringat masa kecik2 dulu, bila abg long ckp kat arwah yg kepala saya ada 2 pusar (betul ke ejaan tu), arwah mcm x dpt terima jer... tahlah... sedangkan adik beradik yg lain (5, kesemuanya lelaki, abg2) x der pun... kalau sepupu adalah 2 org tu pun lelaki... org kata degil... betull ke?... bila dpt anak saudara mesti tengok kepala dia org dulu... yg perempuan 1 jer, klu lelaki mmg ada yg 2... kira saya sorg jerlah yg 'terlebih'.... hahahaha...

mudin001 said...

najeri pun kamu layan? hahaha!

Pa'chik said...

bila ńĕĕń kata lega pasal bundanya dah meninggal, teringat ceramah ustaz kazim elias...
jangan cemburu kalau tengok orang lain masih punya ibubapak untuk mereka menabur bakti, kalau sekurangnya, kita dah tak de buat dusa ngan mereka... kan lega jugak tuh...
atau, kalau belum punya anak, sekurangnya, ringan bebanan dalam mendidik anak menjadi orang yang beriman.. berat tuh... kita menanggung apa yang mereka buat kelak kalau salah mendidik, silap-silap dituntut nanti di akhirat...
atau masih belum punya suami atau isteri... sekurangnya, kita tak terbeban dengan tanggungjawab tuh... [jangan ko kata aku nak menggalakkan orang jangan kawen pulak weh...]

sori weh.. keluar tupik lah..

akuatik said...

hoh, aku ingat ko bz amik gambar, aku je yg ngantuk ahaks

fajar said...

waktu tu mmg terasa ngantuk gila! tp, sbb dok depan, tahan mata je la. nasib baik ada kamera, bole gak buat masa konon2 ambik gambar. walhal, ngantuk gila.

yup, got the point. anyway, kalau perlukan lg khidmat, just bgtau je. kalau free, bole je tlg ambil gambar.

Achik_Sufi said...

bagaimana rakyat nak jadi insan yang berguna kepada negara jika pemimpin tidak menunjukkkan contoh yang baik. bagaimana orang seperti ini boleh menjadi pemimpin hanyalah kerana rakyat memilihnya...

p/s: achik merasa terpanggil utk menyeru kak khiryn menonton sidang dun kelantan baru-baru ini. betapa peliknya achik bagaimana orang yang sebegitu boleh diangkat menjadi pemimpin oleh rakyat..?

bimmer553 said...

.... and when pressed further for the name of the women in the dvd, the health minister says. let me make no more secret , her name is Ling Ai-Yam @ Ling Ayam.

Pa'chik said...

achiksufi.. khair dah tengok sidang tu kat blog aku.. tapi dia tak paham satu hapa.. ekekekek...

cucumatlela said...

sekurang2nya aku tabik gak hgan kebodohan apek ni...kira gentlemen apa, mengaku.tak mcm ibnu tambi chik dulu..heboh satu malaya lepas tu bohsia tu yg kantoi, satu kes lagi ibnu tun razak, yg kena buang keja pegawai ugama negeri9...6 org kesian diaorg..dia makin menganas layan mongolia plak..ziana zin makin laku..masa tu la skang dah tu..dah la tu byk sgt tak bule nanti owner blog ni kena ISA plak.##pesanan 5 hb ni ada demo gabungan mansuh ISA.(GMI)..pkl 8pm kat dataran mendeka jom la joint..

akirasuri said...

Huhu..
tak suka lelaki botak tu :))
tak suka! tak suka! tak suka!
erk! siyes! muka dr chua memang kering nak gila masa PC tu :))
haih!

bercakap pasal GE ni :|
saya belum ekhem lagilah..
bercakap pasal ekhem yang belum register tu..
baru teringat tak idupkan lesan pandu memandu..
hampeh gila! hahak!

aramak..lari dari topik..

sang diva said...

cerita pasal tak bangun masa pak menteri masuk ni biasalah di kalangan wartawan. aku pun buat. tak kuasa aku nak bangun, sebab dia dipilih rakyat, so kenapa pulak kita nak hormat dia lebih2.

sedangkan dia lah yang kena ikut kata dan telunjuk kita, betul tak? ini terbalik, kita pulak nak kena dengar dan ikut telunjuk dia.

tapi selalu gak dapat jelingan berunsur jengel dari orang2 pak menteri terutama tukang kipas dan tukang bawak aircond.

aku macam biasa, buat muka toya je

hehehe

khairyn said...

neen
haha tak kisahlah ada pusar ke tak ada, kalau dah degil tu degil jugak kan. Lagipun kalau kita tahu benda tu betul buat apa nak terima yag salah

mudin
sebab orang dah mintak tolong, aku layan jer la hahahaha. Lepas tu mengantuk

pa'chik
setiap yg berlaku tu memang ada hikmahnya, kita kena cari
eh, bila ko nak kawen weh? Tunggu aku ke? hahahaha
sorry keluar topik *wink wink*

akuatik
aku ngantuk kat belakang ko tak nampak. Fikiran aku dah sampai london patah balik pergi balik

fajar
hahaha sama2 mengantuk. thanx sebab tolong. story dah hantar kat mona tapi dia kata dorang potong so aku mintak maaflah ye.. diluar bidang kuasa kami.

achik-sufi
politik duit achik. Tiap2 kali nak election entah berapa puluh juta duit kita disalurkan untuk kempen dia
ha'ah dah tengok kat blog pa'chik dah tapi tak faham

bimmer
oh yes, Ling Ai-Yam originally from the motherland of China hahaha

pa'chik
tengkiyuuuuu

khairyn said...

anasham@cucu
Aku sungguh teruja dengan kes rahim ni dulu. Ralit dok tengok 'makwe' dia tu, begitu sexy sekali. Dah berapa ramai ahli politik jatuh sebab perempuan? Tapi bezanya kat negara2 lain, kalau dah tertangkap tu dorang terus letak jawatan. Kira gentleman tapi kat sini kalau boleh nak pertahankan jawatan bermati-matian.
Camana aku nak join kat dataran tu.. ku jauh berada di pulau lain hehe

cik akira
sama la ku tak suka juga semua ahli politik kerajaan ni.
dr chua ni dulu errr katanya sungguh tidak friendly dgn wartawan.
Tak mendaftar lagi?? ish ish ish hahahha

diva
aku kena jeling gak dari PA dia tapi macam aku selalu cakapla 'aku peduli apa'
aku boleh buat gila sebab aku tak attach ngan sesapa pun. Lagipun aku dah di ajar untuk jadi muka tembok kakakaka

sang diva said...

ala PA dia sengal ke hapa. macam la kalau kat Malaysia ni bila reporter cakap ngan menteri2 kita wat muka selenga je. kadang siap buat muka bila jawapan pak menteri tu mengarut tahap gaban