Wednesday, September 12, 2007

Fisabilillah




"Sesungguhnya zakat-zakat itu, hanyalah untuk orang-orang fakir, orang-orang miskin, pengurus-pengurus zakat, para muallaf yang dibujuk hatinya, untuk (memerdekakan) budak, orang-orang yang berhutang, untuk jalan Allah dan orang-orang yang sedang dalam perjalanan, sebagai sesuatu ketetapan yang diwajibkan Allah; dan Allah Maha Mengetahui lagi Maha Bijaksana"


Ada 8 asnaf zakat iaitu.
  1. Fakir
  2. Miskin
  3. Amil
  4. Muallaf
  5. Riqab
  6. Gharim
  7. Fisabilillah - (aku, CikSue dan teman seranjangnya [bekas teman seranjangku])
  8. Ibnu Sabil
Di sini zakat fitrah seorang bersamaan £3.

Hayati kepentingan zakat untuk 8 golongan asnaf ini. Sesungguhnya dengan membayar zakat, ia dapat menyucikan harta. InsyaAllah.

Sila masukkan wang zakat anda ke akaun HSBC atau Llyods TSB di atas nama saya ye.. Terima kasih hahahaha




Updated :
Ayam-ayam Glasgow ingin mengucapkan selamat menyambut Ramadhan dengan ucapan "oh! Ayam-ayam Tanah Malaya sudah naik harga ye sekarang? Tapi tetap tidak dapat menandingi harga pasaran kami di sini." Nam stengah! Nam stengah! hehehe



Tuan-tuan ayam sedang menikmati hidangan berteman buku yang dikirim. Terima kasih Kak Su.

26 comments:

Cik Kema said...

herm.. orang2 yg berhutang ada dalam list la..

perhatian! sila masukkan wang zakat dalam akaun maybank atas nama saya.

mekasih ;)

Pa'chik said...

miskin... buleh jugak nak masuk ke akaun aku neh... kira dok nombor dua tuh... kekekek....

Achik_Sufi said...

entri nie macam orang yang mengaji kat c nieje gayanya...

p/s:achik bagi zakat kat khiryn, khiryn bagi kat achik...ok x..?

zwitterion said...

:)

faridmw said...

salam...

salam ramadhan..

selamat berpuasa...

khairyn said...

salam

cik kema
huh!Banyak hutang ka?

pa'chik
lo.. semekin pulak?

achik-sufi
kita passing-passing ni bila nak abis?

zwit
:> tak masuk list?

farid
heh.. ya ya selamat berpuasa juga.

Pa'chik said...

abes.. mana ada alshan lain lagi...

khairyn said...

Pa'chik
apa kata ko masuk Bersamamu kat TV3 tu? Ko jangan makan 'SB' tapi tu tu makanan perancis tu.. apa nama? escargot? kakakaka

kingbinjai said...

selamat hari raya

akirasuri said...

huhu..

sedapnya ayam tu..
keh keh keh..
teruja mak!
:p

our said...

hehehehe mula-mula nampak satu cawan... uiks biar benar khairyn ni.. nasib baik gambar ke 2 ada lg satu cawan yang kelihatan.
mohon kemaafan & Salam Ramadhan....

ELLEMILANO7 said...

Mak aihhh banyaknya makan ayam...ni kira untuk pose seminggu ke?

Kat sini harga ayam naik melambung, tak mengapa aku boleh makan ikan, ikan mahal aku makan makan lembu, lembu mahal aku makan sayur jadi vegetarian, sayur mahal aku makan ayam balik.

Ny, kau sedekahlah aku sekali sebab aku dikira kategori miskin gak kat tanah malaya ni sebab aku dapat ringgit kau dapat pound sterling! Haa ambik no akaun HSBC aku!

13may said...

oh! saya pun suka makan ayam :)

achik said...

selamat berpuasa kak khairyn.. :)

Sastri said...

alamak... dah setengah hari berpuasa... nampak gambar ayam plak... sib baik tak tergoda... huhuhu...

khairyn said...

salam

king
selamat menyambut Idul Fitri. :)

akira
perkh! ooooh memang shedap! haha

our
oh kalau dua hidangan untukku sorang, itu melampau namanya! haha. Salam Ramdhan.

elly
kambing tamau? kakaka. Ko pi kerja naik keta. sorang-sorang. aku pi keja naik limo, ramai-ramai. haha

may-may
nanti kita deting makan ayam k?

achik
selamat menjalani ibadah puasa juga buat achik.

sastri
huh! blog dia lagi banyak gambar makanan. Ni baru ayam goreng bodoh jer ni hahaha. Jangan ngences ek? hehe

Pa'chik said...

ko balik sini, terus cari kema lah... dia tokey ayam tersohor.. kekeke...
tak pun suruh je dia anto satu baldi ayam ke sana..

zwitterion said...

udah2 ler makan ayam tu..hehe

ah kim said...

Salam.

Bagut. Manyak impomecen baik-baik punya. Ini bulan manyak barkat ma! Bagut. Wa suka sama lu punya entli.

Lagi satu aa itu ayam kasi simpan lalam ais bok pasat aa ayam satu lunia mau naik halega lo! Tatau ka? Wa pun tatau ma!

Okay la ho! Tumpang nyalan.

Azhar Ahmad said...

Tengok tu, ada orang dah kuarkan gambar makanan masa poser... Tak leh jadi ni...

akirasuri said...

Melawat sahabat [maya]..
ha ha ha tiru ayat akak :))

nanti bila salji turun..
nanti-nantilah..
tolong curi untuk saya ek :D

zura said...

Sedapnya!!!!!!!
Ko minta apa? Snek plate ke dinner plate? Banyak betul ayamnya. Empat ketul sorang? Ada gak yang balik singgah KFC petang nih. Ish! Menggoda nafsu sungguh!

zura said...

Sapalah tuan /puan punya ponggong yang begitu pear shape di background gambar pertama tu. Begitu significant sekali kedudukannya dalam gambar tu. Walaupun begitu ia tetap tidak dapat menghilangkan selera terhadap ayam goreng dalam tray tu...mmmm

khairyn said...

salam

pa'chik
okeh, nanti aku balik aku mintak ayam berbaldi-baldi. Satu tak cukup tuh hahaha

zwit
nak buat macamana, itulah binatang yang murah kakaka

ah kim
aiyoh tokey! itu ayam aaa letak peti ais aaa itu nanti aaa tatak sedap laaa. itu ayam aaa panas2 lagi best! err ayam apa ek?

azhar
oit oit.. itu gambar sebelum hari puasa tau

akira-san
huhu.. mau salji? buleh. hehehe. Ayam tak moh?

zura
oh itu ayam tak da plate. kira pieces jer. Sempat kira ek? sorang 4 ketul tapi makan 2 ketul je. balik tu bagi budak2 umah ni yg tak join.

zura lagi
perkh! aku dah ambik gambar baru aku nampak aku terkelik gambar punggong manusia ittew. Cheh! tidak istimewa seperti J-Lo. terebeh la plak kakakaka

Pa'chik said...

lupa... letak la gambar ayam slovak.. kekekek...

khairyn said...

pa'chik

tu yang sluar kaler akuamerin tu hahaha.. bak kata zura ponggong pear shape kakakaka