Monday, September 03, 2007

Tengokla...

Pandang ke langit, biru. Awan serabut. Gumpal-gumpal. Banyak bentuk. Lihat dengan mata imaginasi. Senyum.

Pandang ke otak. Nampak akal. Serabut. Gumpal-gumpal. Tak ada bentuk. Abstract. Hilang imaginasi.

Duduk diam-diam. Rungkaikan satu satu. Mungkin lambat.


p/s : huk aloh MB Selangor, nak buat solat SUNAT terawikh pun bising. Tazkirah dia kot yang cakap-cakap kosong dalam masjid. Dulu dia jugak yang war-warkan polisi, tak leh cakap lebih 10 minit dalam majlis, tak de sapa nak dengar. Tapi, macam biasa gak la, dia suka bercakap sampai majlis tinggal 10 minit aje nak abis. Isy isy isy.

22 comments:

kekekek.... said...

tazkirah tak leh.. bahaya, nanti orang pecah belah...

rumah urut, pab, disko, konser, tak pa... bila orang asek berhibur, depa terlupa nak gaduh, kelahi segala....

err... tapi kena ada lesen lah... baru halal...

zwitterion said...

yg haram, sal ada lesen jd halal..macam yau je sapa yg komen di atas..hehe

Kalau serabut, rungkai pelan2..Klau tak dapat jugak..kita tido dulu..:D

akirasuri said...

huhu..
MB tu erk..MB tu..erk..
makin puteh berseri..
erk..
untuk menonjolkan diri bagi orang nampak perubahan hasil produk pemutehan..
emm..
dia perlu erk..
emm lakukan erk..
satu gimik..
erk..tazkirah haram lepas trawikh..
oh! erk..bila gimik menjadi..
semua akan perasan wajahnya kian berseri..
erk...dia bikin iklan produk pemutehan agaknya..

wakakaka!!!
*merepek*

ELLEMILANO7 said...

aku pandang ke langit.awan hitam rupanya hujan lebat nak turun.

aku pandang ke otak tapi nampak uban dulu...waaa dah nak masuk kategori warga tua..
.
akhirnya aku duduk diam-diam sambil merungkai satu persatu uban dikepala...wakakaka....

kingbinjai said...

org bangang jgn layan nanti kita pun terbangang mcm dia juga

izinni said...

tiap2 tahun dia cakap macam tu. orang tak ikut pun. hehhehe ... orang tetap ramai ke surau, masjid nak dengar tazkirah. bukan lama mana pun. lepas maghrib, sementara tunggu isya' baca quran, pastu isya' .. then tazkirah dalam 10 min, terus tarawih. sapa yang tak sanggup dengor gi surau, masjid umno .. abih cerita. ada pilihan.

btw .. tarawih tu SUNAT. apa la dikecohkan. yang WAJIB idak pulak kecoh. bangang!!

makin putih makin bangang.

Azhar Ahmad said...

Buk Izzi, bernai sungguh entri ini. Hohoho, tak berani komen lebih-lebih. Kadang-kadang kita perlu catatkan apa yang kita tulis... Baru kita tidak lupa....

13may said...

datang tengok tengok....errr...nak tengok apa nih??? anak bulan ka???

hahha :P

mak lang bedah said...

salam,
kalu kat glasgow terawih kat mana?

Kat rumah atau masjid berdekatan ?

posa tahun ni tak tau la..maunya kantoi kami 4 beranak..sahur pukul 3..bukak 8 malam..urrggh lama tu beb!

khairyn said...

salam

kekekek (mau jadi spammer gak ke?)
eh mana buleh pi rumah urut bulan puasa, dosa tau. Masa raya nanti bolehlah hahaha

zwit
hahaha.. betul! Haram dapat lesen terus jadi halal. Tu orang atas tu nak jadi spammer tu.
Oh serabut. Satu terungkai, bertambah kusut plak. Duduk lagi. tenung hahaha

akira-san
dia tak cukup glamer dgn keputehannya kot hoho. Best tak berlakon drama satu hari? haha. tahniah!

elly
warga tua tak pe. Dapat diskaun. hohoho

king
sangats betuls. Makins dilayans makins mengadas. Macams bijaks tapis budus (oh, dia suka cakap plural)

izinni
sangats betuls jugas. Tazkirah tu buat peringatan ummah, kalau baca Quran tu ibadah sendiri-sendiri. nak suruh orang jadi individualistik la tu. Oh! Dia sungguh tidak bijak.

enchek azhar
hohoho tak berani tak pa. buat peringatan saja. Lesen laser kami pun dah mati tapi bak kata orang Malaysia.. peduli hapa! hahaha

13 May
ala yu ni. yu datang tengok ai la.. ai sihat, yu??? perkh!

mak lang
hoho takut kantoi ek? tunggu la 2 3 tahun lagi, puasa time summer. Sahur kul 1am buka kul 10pm kakaka. Ada yang lari balik mesia ni!

kekekek.... said...

kira sepemer ke? kekekke..
baru aku tau, si lelaki tu mengalami keputehan... kekekeke....

khairyn said...

hahhahaha... lelaki tu tak boleh mengalami masalah keputehan ek? kakakakaka. sakit pipi aku

Achik_Sufi said...

susah bercakap dengan orang yang x faham agama tapi buat2 faham...2 yang rosak dunia.

p/s: tak takut kene beku ke blog nie..?( semangat aishah humairah mungkin ada dlm diri khiryn agaknya...)

Achik_Sufi said...

thanks kerana sudi bersedekah kat achik...gembira achik menerimanya. sebenarnya teringin bila lihat iklan di sebelah tue...(zahrah de tigris) tapi x pelah nanti achik akan mintak kawan carikan...syukran jazilan!!!

Cik Kema said...

salam.

org politik kalu dapat mekrofon memang diorang meroyan. haha!

achik said...

dah lama x dpt publisiti murahan.. camtu la.. ;p

mengalami keputehan?? hahahaha..

Pa'chik said...

dulu, ada satu ustaz ni, orang pas.

dia dijemput jadik imam satu majlis...

bila nak du'a tu, dia pun cakap-cakap lah sikit...

sekali tuan rumah bodoh tu mengomel.. "tak leh ada peluang sikit nak ceramah..."

Sebenarnya, ustaz tu cakap pasal du'a yang nak dibaca, apa mintaknya, apa maksudnya, untuk apa tujuannya...

itu lah, orang suka menebak tanpa paham dulu...

zura said...

Cakap2 kau dah berbau politik...Aku musykil. Adakah kerana si Dia suka berbicara politik? Hmmm...Semakin serasikah? Adakah aku akan menerima jemputan menghadiri majlis I Do mu di sana? Atau di negeri Serambi Mekah? Semoga yang baik itu dipercepatkan hendaknya...Waharharhar

faridmw said...

salam..

salam kemerdekaan....

khairyn said...

salam

achik-sufi
tu nak menunjukkan kuasa la tu. Oh! Semoga sentiasa ada semangat juang hahaha. Pasal buku tu insyaAllah, beli yang second hand jer ye.

Cik Kema
ya ya betul. Pantang jumpa mikrofon.

achik
haha kesian kan? Keputehan muka daa hahaha

pa'chik
hoho.. buduh sombong namanya tu

Zura
oh ya! Aku jarang berbicara soal politik. Adakah aku malas? Aku benci? Atau aku tak tahu? hahaha. InsyaAllah sekiranya jadi, pasti kau ku jemput ke majlis I Do ku. Di mana ya? Di Glasgow? Di Melaka? Di negeri Serambi Mekah? Di Munchen? Di Berlin? Bavaria? Rome? Paris? atau di Madrid? hahaha.

khairyn said...

farid

semoga sentiasa berjaya memerdekakan minda!

sang diva said...

aman hidup aku dah lama tak ke function dia, sebab aku tak kuasa nak dengar.

aku tak tau nak ketawa ke nak nangis bila baca pasal solat sunat tarawikh tu. Kalau tak silap aku Nabi Muhammad SAW dulu pun pernah buat 11 termasuk withir.

entahla, yang sunat juga nak dihebohkan. malas dah nak dengar. karang cakap lebih2 orang kata aku apa tau, pakai tudung pun rambut selit sana sini, dia mengaji al_Quran speech pappered with surah itu ini, aku buta agama.

perasan tak sekarang ni masjid dan surau hanya tempat solat semata2 sedangkan di US, negara orang kapir, tak ada Islam Hadhari (walaupun semakin ramai kembali kepada Islam di US) masjid punya pelbagai fungsi. jadi library, jadi tempat belajar agama, belajar ilmu dunia, tempat umat Islam bersosial (bukan sooooosial ok).

tempat community Islam perbaiki kehidupan mereka and centre of Islamic knowledge to those who wanted to seek enlightenment. kita, masjid besar macam istana, ininya hmmmmm dah tu kasut buruk putus tali pun kena curi, aku nak cakap apa